Genel

Yumurtayı Ne Kadar İyi Tanıyoruz ? – Dyt. Güllü SEYDİK

YUMURTAYI NE KADAR İYİ TANIYORUZ ?

Dyt.Güllü SEYDİK

Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, proteinlerin gözdesi, en sevimli besin, yumurta. Her yaştan insanın kahvaltıda 1 adet yumurta yemesi gerekir. Besin değerleri açısından oldukça zengin bir besin olduğunda sporcular arasında revaçtadır.

Küçük yaştaki çocukların ise en önemli protein kaynağıdır. Yumurta, örnek protein olarak bilinir. Sürekli et ve et ürünleri tüketemiyorsanız yumurta sizin günlük ihtiyacınızı karşılayacak etkiye sahiptir.

 


Peki biz evlerimize aldığımız yumurtayı ne kadar tanıyoruz? Alırken nelere dikkat ediyoruz? Bizim için yumurtanın renginin beyaz veya sarı olması yeterli mi? Nereden aldığımıza dikkat ediyor muyuz? Yumurtaların son kullanma tarihleri var mı ve bunu nasıl anlarız? İşte tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası aşağıda yer alıyor. Birlikte inceleyelim.

yumurta

Sırayla numaraların anlamı:

  1. A) İşletme Numarası: Kanatlı işletmelerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl/İlçe Müdürlükleri tarafından verilen iki haneli ülke kodu ve iki haneli il trafik koduyla birlikte işletmeye özgü numaradır.

1) Yetiştirme Metodu Kodu: 0 organik, 1 serbest, 2 kümeste, 3 kafeste anlamına gelir.

2) Ülke Kodu

3) İl Trafik Kodu

4) Kümes Numarası: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl/İlçe Müdürlükleri tarafından kanatlı işletmelerinde bulunan her bir kümesteki sürülere verilen 1,2,3,… gibi sıra numarasıdır.

Yumurtlama Tarihi: Gün, ay, yıl olarak damga alanı Yumurtlamanın Son Tüketim Tarihi, yumurtlamadan itibaren 28 gündür.

YUMURTA

Yetiştirme Metodu Kodu ile İşletme ve Kümes Numarasının okunaklı şekilde yumurta kabuğu üzerinde damgalanması zorunludur.

Sonuç olarak yumurtalarınızı alırken artık etiket okuyun. Fiyatına aldanıp taze olmayan ve sağlıksız yumurtalar tüketmeyin. Her şey sağlığınız için. Sağlıkla kalın.

Diyetisyen Güllü SEYDİK

Dyt. Güllü SEYDİK

Recent Posts

Diyetisyen İş İlanı-Ordu

Ordu Fatsa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Varan Catering için çalışmak üzere iki Diyetisyen alınacaktır.

2 saat ago

10. Ulusal Sosyal Pediatri Sempozyumu

Adana'da 09-11 Ekim 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 10. Ulusal Sosyal Pediatri Sempozyumunda, ana tema olarak…

2 saat ago

Diyetisyenlerden Ankara’da Tepki: “Yeni Yönetmelik Mesleğimizi Zora Sokuyor!”

Akademik Diyetisyenler Derneği Başkanı Diyetisyen Füsun Bilgin Çakmak, 29 Mart 2025’te yayımlanan Sağlık Meslek Mensuplarının…

21 saat ago

Diyetisyen İş İlanı-Denizli

Denizli Mehmetçik mahallesinde bulunan güzellik salonuna bayan diyetisyen alımı olacaktır.

1 gün ago

Lowed 2. Uluslararası Longevity Rejeneratif Tedaviler Ve Takviyeler Kongresi

14-16 Kasım 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan kongre için resmi siteden kayıt formunu doldurarak kayıt olabilirsiniz.…

1 gün ago

16. Ulusal Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Kongresi

8-12 Ekim 2025 tarihleri arasında Muğla Dalaman'da gerçekleşecek olan 16. Ulusal Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve…

2 gün ago