Bayramda Sağlıklı Beslenme
Arefe gününe ulaştık, tutulan son orucun ardından bir bayram sabahına uyanacağız. Umarım iyilik ve güzelliklerle, eski bayramlar tadında bir bayram olur.

İftar ve sahurdan oluşan 2 ana öğün, 1-2 ara öğünle 30 gün geride kaldı. İlk günlerde yoğun açlık ve susuzluk hissederken; bugünlerde pek bir şey hissetmez olduk, alıştık. Bu alışma dediğimiz durum; metabolizmamızın açlığa sağladığı uyum yani metabolizmamızın dinlenirken harcadığı enerjinin düşmesi ile sağlanır. Normal beslenme düzenine geçmemizle beraber açlığa karşı gelişen uyumu ortadan kaldırmak gerekiyor. Harcanan enerjiyi arttırmak için az az, sık sık beslenme ve orta tempoda aktiviteler en büyük yardımcıdır. Bilelim ki alınan enerji, harcanan enerjiden fazla olduğunda alarmlar kırmızıya dönüyor ve kilo alınmaya başlanıyor.
Ramazan Bayramı’nda ”aşırı beslenme, fazla yeme” hali artan kilonun yanı sıra hazımsızlık, bağırsak rahatsızlıkları (ishal, kabızlık), mide bulantısı, nefes darlığı, kan şekerinde ve tansiyonda yükselme gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir.

6 basit kural ile ”Nasıl beslenmeli?”

  1. Bayram sabahına dengeli bir kahvaltı ile başlayın.Kahvaltınızda peynir, zeytin, domates-salatalık-yeşillik, yumurta (haşlanmış, omlet, menemen şeklinde olabilir.), kuru meyve, fındık-ceviz-badem, tam buğday-çavdar ekmeği olabilir. Ancak işlenmiş ürünlerde, kızartmalardan ve poğaça-börek gibi hamur işlerinden uzak durun. Kahvaltınız sade ve sofradan kalktığınızda ağırlık hissetmeyeceğiniz bir şekilde olsun.
  1. Günde 2-2,5 Litre su içilmeli, kendinize sık sık su içmeyi hatırlatın. Bilinmeli ki; çay, kahve, şekerli veya şekersiz meşrubatlar, gazlı içecekler… HİÇ BİRİ su yerine geçmez.
  1. 3 ana ve 3 ara öğün olarak günde 6 öğün.Az az, sık sık beslenin ki yavaşlayan metabolizmanız hızlansın. Ara öğünler, süt, yoğurt, meyve şeklinde hafif olsun. Misafirliklerde ise öğünlerinizi azar azar tadına bakmak şeklinde ve tercihlerinizi her zaman sağlıklı olması yönünde yapın.
  1. Sahur yapmakla oluşan gece yeme alışkanlığını terk ediyoruz.Uyandığınızda yemek yemek istiyorsanız bir bardak su içerek uyumaya devam edin.
  1. Bir önceki yazımda ”Bayramda İkramlar Nasıl Olmalı?” ayrıntılı bir şekilde yazdım. İkramlar ve misafirlikte yapılması gerekenlere oradan ulaşabilirsiniz.
  1. Son olarak ”Fiziksel Aktivite”. Seçtiğiniz bir ana öğünden 1-1,5 saat sonra sevdiklerimizle tempomuzu azaltmadan yürüyoruz.

Bir önceki yazımda tatlılarınızda stevia kullanmayı deneyin demiştim. Sizlere bir de tatlı ve enerjisi düşük ve içerisinde basit şeker olmayan bir tarife veriyorum. İkramlarınızı sağlıklı hale getirmek için ;

Stevia* ile hazırlanmış sütlü irmik tatlısı
1 litre light süt,
9 yemek kaşığı irmik,
1 çay bardağından 1 parmak az stevya,
1 paket vanilya,
limon kabuğu rendesi,

Üzeri için; tarçın.

İrmik, vanilya ve limon rendesini bir tencereye koyup üzerine süt ilave edip iyice karıştırın, kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ilınınca stevyayı ekleyin iyice karıştırın. Daha önceden ısıtılmış cam tepsiye tatlıyı yayın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında 1 gün bekletip, tarçın ilave edip servis edin.

İki renkli yapmak için; ocaktan aldığınız tatlının yarısını cam tepsiye yayın, yarısını ise 2 yemek kaşığı kakao ile karıştırın daha sonra cam tepsiye dökün.

*Stevia; bütün büyük marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz; şeker içermeyen doğal tatlandırıcı.

Mutlu bayramlar- Sağlıkla kalın

 

[vc_cta h2=”Yazar : Diyetisyen Sevde KAHRAMAN” txt_align=”center” style=”flat” color=”purple” css_animation=”bottom-to-top”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]
Diyetisyen Sevde Kahraman

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

5 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago