www.diyetisyenstore.com

Ek besinlere geçen bebeklerde beslenme nasıl olmalıdır?

Öncelikle bebeklerin beslenmesinde en önemli besin kaynağının anne sütü olduğunu hatırlatalım. Anne sütü en az 6 ay verilmeli ve 6 ay boyunca tek başına yeterlidir, 1 yaşına kadar da anne sütüne devam edilmelidir.

6 aydan itibaren ek besinlere geçilmeye başlanır. Ek besinlere geçerken sulu, yumuşak besinlerle başlamak ( örneğin yoğurt çok iyi bir tercihtir) en doğrusu olacaktır.

Ayrıca ek besinlere geçildiğinde bebeğin bizim kadar çok yemesini beklemek hata olur. Bu yüzden bebek artık yemek istemediğinde onu zorlamayın. Dikkat edilecek diğer hususlar ise; Bütün besinler en az 1 hafta boyunca denenmeli acele edilmemeli yeni bir besin denenecekse sırayla geçilmelidir.

Ek besinleri denemeye yoğurt ile başlanabilir. Çocuğun alma durumuna göre 1 öğün anne sütü bir öğün yemek şeklinde verilebilir.

Yumurta sarısı hiç verilmediyse 1/8 i kadar başlanıp sonra yavaş yavaş arttırılabilir. Altıncı ayda ¼ ü kadar verilir. Yedinci ayda yarısı kadar, sekizinci ayda bir tam yumurta sarısına geçilebilir.

Sebze çorbalarında patates ve havuçla başlanıp daha sonraki haftalarda diğer sebzeler de çorbalara katılabilir. Çorbalar 7. aydan itibaren kıymalı olabilir. 9. Aya kadar çorbalarda kurubaklagil kullanılmamalıdır. Pirinç-irmik-bulgur eklenerek çorbalar zenginleştirilebilir.

Bal, inek sütü, balık 1 yaşına kadar verilmemelidir!!!

Şeker-tuz verilmemelidir.

Kuruyemişler, boyalı-karbonatlı-gazlı içecekler, hazır meyve suları verilmemelidir.

Yazan: Bilge Bolat

 

mail-grubu