HÜLYA TUNCEL DEMİR EKSİKLİĞİNE BAĞLI ANEMİ (KANSIZLIK)
DEMİR EKSİKLİĞİNE BAĞLI ANEMİ (KANSIZLIK)
Demir, vücudumuzda birçok görevi olan önemli minerallerden biridir.En önemli görevi hücrelere oksijen taşınması ile ilgilidir. Demir hemoglobinin bileşiminde bulunur ve hücrelerden akciğere karbondioksit, akciğerden hücrelere oksijen taşınmasını sağlar.
Eksikliği görülmeyen yetişkin bireylerin günlük demir gereksinimi vücutta kaybolan(gaita, idrar, ter vb.) miktar kadardır. Bu da yaklaşık olarak günlük 0.9 mg olarak belirlenmiştir. Diyetle alınan demirin ancak %10 u emilebildiği düşünülürse günlük alınması gereken demir miktarı 9 mg olmaktadır. Ayrıca menstruasyon döneminde kadınlarda günlük ortalama 0.5 mg kadar kayıp görülmekte dolayısıyla gereksinimi arttırmaktadır.
Ancak vücutta yeterli kalmadığı zaman eksiklikten kaynaklanan ‘demir yetersizliği anemisi’ görülür. Aneminin bu tipinde hemoglobin miktarı azalır,kan hücrelerinin sayısı azalır. Depolarda da azalma görüleceğinden depo demiri ferritin de azalır.
Demir miktarının düşük olmasının en önemli nedenleri arasında kötü beslenme, kan kaybı ve diyetle alınan demirin emiliminin yetersiz olması gelir.
Bu durumda;
Ülkemizde çocuklar ,gebe ve emzikli kadınlar ve iç organlarında kanama görülen bireyler risk grubunu oluşturmaktadır.
Yapılan kan tahlilinde ölçülebilen serum demir düzeyi, hemoglobin ve/veya ferritin değeri, transferrin veya total demir bağlama kapasitesi gibi kriterler anemi teşhisi koymada değerlendirilir.
Kan değerlerimizi öğrenmek için 6 ayda bir bu tetkikleri yaptıralım.Demir eksikliği anemisi tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tedavi yöntemlerinin başında beslenme tedavisi ve ilaç tedavisi gelir.
Hem içeriğindeki demir miktarı hem emilme oranı yönüyle en iyi demir kaynağı ‘’kırmızı et’’ tir. Ayrıca yumurta , üzüm, kuru meyveler, yeşil sebzeler, pekmez, fındık, fıstık, susam gibi yağlı tohumlar önemli demir kaynakları arasındadır.
Ayrıca vitaminlerden C vitamini demir emilimini önemli düzeyde arttırdığı tespit edilmiştir. Örneğin et yemeklerinin yanında bol limonlu salata tercih edilmelidir.
Ekmek, çörek gibi tahıl ürünlerinde mayalama işlemi yapıldığında emilim yine artacaktır.
Bunun yanı sıra kahvaltıda tüketilen çay yumurtada bulunan demirin emilimini azaltacaktır. Çay yerine taze sıkılmış portakal suyu tüketilmelidir.
Kola ve kahve de demir emilimini olumsuz yönde etkiliyor. Çay, kahve ve kola yemekle birlikte değil; yemeklerden 45-50 dakika sonra tüketilebilir.
Baysal, Ayşe. Beslenme. Ankara/Hatipoğlu yayınları,2014
www.kanhastalıkları.org
Hülya TUNCEL
SAĞLIKLI GÜNLER…
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik