Diyet yaparken bunları yapmayın! – Büşra Nur GÜNGÖR

Diyet yaparken yapılan bazı hatalar 

Diyet yaparken ya da yediklerimize dikkat  etmeye çalıştığımız dönemlerde yapılan bazı yanlışlar var. Bu yanlışlar kilo alma/verme sürecinde bize engel olduğu gibi, sağlığımızı da olumsuz yönde etkilemektedir:

Yanlış 1: Karbonhidratlar zararlıdır, diyet yaparken ekmeği kesmeliyim.

Doğrusu: Basit karbonhidratlar zararlıdır. Örneğin beyaz şeker, şeker içeriği yüksek paket gıdalar (kek, çikolata, tatlı vs), hazır meyve suları -özellikle nektar olanları- diğer eklenti şeker içeren hazır içecekler vb. tüketilmemelidir. Kompleks karbonhidrat yani tam buğday/kepek ekmeği, tam buğday makarna, yulaf, çavdar, bulgur, karabuğday gibi besinler daha yüksek lif yani posa içeriğine sahiptir, bu da daha yavaş sindirilmelerini sağlar ve kan şekerimizin hızla yükselmesini önler. Porsiyon kontrolü oldukça diyet yaparken de tüketilebilirler.

Yanlış 2: Hızlı kilo verdiren diyet iyi diyettir.

Doğrusu: Hızlı kilo verdiren diyet (şok diyetler) ya da bu amaçla kullanılan ürünler,çaylar vs çok düşük kalori içermeleri nedeniyle ilk etapta tartıdaki sayıyı düşürüyor gibi gözükse bile aslında vücudumuzdan giden su ve kas oluyor. Uzun süreli yani kalıcı kilo kaybını sağlamak ve kilo kaybının yağdan kayıp olması için  kişiye özel olan, kişinin yaşantısına uygun, bir diyetisyenin hazırladığı beslenme programına uyulmalıdır.

Yanlış 3: Yeterince su tüketmemek ve su yerine şekerli/şekersiz çay, kahve, bitki çayı, süt vs içmek.

Doğrusu: Hiç bir sıvı su yerine geçemez. Yaklaşık olarak -özellikle yaz mevsiminde – günde 2.5-3 litre su tüketmelisin! Yeterli miktarda su tüketimi;  metabolizmanın hızlanması, acıkmayla karıştırılan susama hissini önlediği için gereksiz enerji alımını önler ve kilo kontrolüne yardımcı olur .

Yanlış 4: Proteinler çok sağlıklıdır, olabildiğince protein tüketilmelidir.

Doğrusu: Günlük enerji ihtiyacımızın %12-15’ini proteinlerden karşılamalıyız. Proteinler sağlıklıdır ancak Fazla miktarda protein tüketimi uzun dönemde karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olmaktadır ve yağ olarak depo edilmektedir.

Sağlıklı günler.

 


Konuya alakalı bir diğer makale! 

Kilo almakla alakalı bazı tavsiyeler için bir başka yazarımız tarafından yayımlanmış yazımızı okumak için aşağıda bulunan görsele tıklayınız.

Günlük hayatımızda her ne kadar kilo vermek isteyen kişilerle karşılaşsak da aslında kilo almak isteyen büyük bir çoğunluk var.

Kilo alma sürecine başlamadan önce neden kilo alamadığını bulmak gerekir.

admin 2018

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

9 saat ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago