Diyette yapılan 6 yanlış! – Dyt. Merve KABA

DİYETTE YAPILAN 6 YANLIŞ

1) Diyetten ekmeği çıkarmak

İlk numaraya tüm diyetisyenler bu maddeyi koyar diye düşünüyorum. Çünkü en çok karşılaştığımız problem ekmeği sevdikleri halde bireylerin  ısrarla ekmek yemek istememesi.

Bumda tabiki medyanın ve beslenme uzmanı olmayan kişilerin yanlış yönlendirmesinin etkisi yadsınamaz bir gerçektir.

Ekmek en önemli karbonhidrat kaynağımızdır ve günlük aldığımız enerjinin yaklaşık %50-55’i karbonhidratlardan gelmelidir.  Bu durumda bu gereksinimi karşılamak için ekmek kurtarıcımız olacaktır. Sadece yapmamız gereken tam buğday veya tam tahıllı ekmek tercih etmek olacaktır.

Ayrıca unutmayın ki temel hedefimiz olan -kaybettiğimiz kiloları yağdan verebilmek- için karbonhidrat içeren besinleri yeterli miktarda tüketmeliyiz.

2) Almamız gereken kalorinin altında bir beslenme tarzı uygulamak

En çok karşılaştığımız bir diğer problem ise bireylerin ne kadar az yersem o kadar iyi düşüncesi.

Evet almamız gereken kaloriye ulaştıktan sonra ne kadar az yersek iyi diyebiliriz ancak mutlaka günlük almanız gereken kaloriye ulaşmalıyız. Aksi takdirde vücudumuzda doku yıkımı , vitamin , mineral eksikliği gibi faktörlere bağlı birçok kompleks hastalığa davetiye çıkarmış oluruz.

3) İnternette veya tanıdıkta görülen diyet listelerini uygulamak

Her bireyin ihtiyacı , beslenme düzeni özeldir ve kişiden kişiye değişir. Bir başkasında görülen diyet listeleri uygulanmamalı ve bir beslenme uzmanına danışılmalıdır.

diyetisyenstore-logo

4)Zayıflama ilacı, çayı  kullanmak

Bu ilaçlar böbrek , karaciğer ve birçok organımıza zarar vererek vücudumuzu istenmeyen şekillere sokuyor.

Yurtdışında bu ilaçlara yasak getirilse de ülkemizde maalesef hala piyasalarda mevcut. Sağlıklı bir beslenme düzeni ile ilaçlara gerek duymadan sağlıklı bir şekilde zayıflayabileceğinizi unutmayın.

5)Çok sık tartılarak motivasyonu kaybetmek

kilo veremiyorum – genç diyetisyenler.

Tartıya çıktığımızda gördüğümüz rakamı etkileyen pek çok etmen vardır; en son ne zaman yemek yediğimiz , o günki sıvı tüketimimiz , menstrüasyon döneminde olup olmamamız gibi. Ayrıca günlük olarak tartılarak sürekli bir değişim beklemek de doğru bir yaklaşım değildir.

Tavsiyem ; haftada bir veya 10 günde bir aç karnına tartılmanızdır.

6) Hızlı kilo vermek için tek tip beslenmek

Tek tip diyetlerin hepsi bir şekilde vitamin, mineral ve kas kayıplarına sebep olmaktadır. Vücudumuz için gerekli tüm besin ögelerini karşılayan bir besin yoktur bu yüzden uzun süre tek tip beslenme vücudumuz için elzem birçok besin ögesinden fakir bir diyet anlamına gelir.

Aslında tüm yanlışlardaki ana sebep bir diyetisyene başvurmamaktır. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için kulaktan dolma bilgier yerine mutlaka bir diyetisyene başvurun.

Dyt. Merve KABA
Sağlıklı Günler

admin 2018

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

9 saat ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago