Mihrimah Gül KELEŞ

Folik Asit Neden Önemlidir? – Mihrimah Gül Keleş

FOLİK ASİT NEDEN ÖNEMLİDİR? – Mihrimah Gül Keleş

Folat ve folik asit vücudumuzda sentezlenemeyen B grubu vitaminleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle folik asit içeren besinlerin tüketilmesi ve takviye olarak alınması gerekmektedir.

Folik asit, folat adı verilen B9 vitamininin sentetik formudur. Folat ve folik asit birbirlerinin yerlerine kullanılmasına karşın birbirlerinden birçok yönüyle ayrılır.

Folat yeşil sebzeler, yumurta ve baklagil gibi çeşitli besinlerde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra birçok yiyecek sentetik folat olarak bildiğimiz folik asit ile desteklenmektedir. Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu hamilelik, bebeklik ve erginlik dönemlerinde folik asit oldukça önem taşımaktadır.

!! Folik asit ısıyla parçalanabilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle folik asit kaynakları yoğun ısıyla uzun süre pişirildiği zaman vitamin kayıpları ortaya çıkar. Gıdayı pişirme teknikleri ve süresi bu noktada oldukça önemlidir.

Folik Asidin Vücuttaki Görevleri

Vücudun birçok fonksiyonunda görevi olan folik asit, kan hücrelerinin büyümesinde etkilidir. DNA ve RNA metabolizmasına katkı sağlar. Sinir sistemi üzerine olumlu etkileri vardır. Damar sertliğini engelleyerek kalp krizi riskini de azaltmaktadır.

Folik Asit Kaynakları

Koyu yeşil yapraklı sebzeler içerisinde yer alan brokoli, ıspanak, maydanoz, nane, kişniş folik asitçe zengin besinlerdendir. Bunlara ek olarak baklagil, sakatat(özellikle karaciğer), yumurta, tahin, ceviz gibi besinler folik asit kaynakları olarak değerlendirilir.

Peki folik asit eksikliğinde ne gibi durumlar karşımıza çıkar?

Folik asit suda çözünür yapıda olması nedeniyle yağ dokularında depolanmaz. Bu nedenle gereksinmesi günlük olarak karşılanmalıdır. Yetersizliğinde ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:

 

–          Uyuşukluk, yorgunluk, halsizlik hali

–          Ani sinir durumları

–          Yetersizliğe bağlı anemi

–          Kaslarda güçsüzlük

–          Büyüme ve gelişmede geriliklerin görülmesi

–          İshal

–          Batma, karıncalanma ya da yanma hissi

–          Kronikleşen baş ağrıları

–          Nefes darlığı

 

 

 

Mihrimah Gül Keleş

Share
Published by
Mihrimah Gül Keleş

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

4 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago