PROBİYOTİKLERLE HAYATI SİNDİREREK YAŞA
“Yaşam için iyi” anlamına gelen probiyotikleri, Avrupa Komisyonu ”sağlığa yararlı canlı mikrobik besin bileşimi” olarak tanımlamaktadır. Yaşayan mikroorganizma olan probiyotikler yararlı bakterileri arttırırken vücuda zarar veren patojenik bakterileri azaltarak barsak sisteminin doğal dengesini koruyup yenilenmesine yardımcı olurlar.Sindirim sistemimizde bulunan probiyotik bakterilerin bazıları ; Laktobasillus Asidofilus, Bifidobakterium türleri ve Streptokokus Termofilus’tur.
Probiyotikler ; yoğurt,kefir,süt asidi,süt yağı ve süzme peynirlerde,pastörize edilmemiş turşu ve zeytinlerde bulunurlar. Peki probiyotikler ne ile besleniyorlar? diye sorarsanız sizin yediğiniz yiyecekler olan prebiyotikleri tüketirler. Prebiyotikler ise yiyeceklerdeki sindirilmeyen diyet posası bileşenlerindendir. Prebiyotiklerin en iyi kaynakları; muz, soğan, sarımsak, pırasa, kepekli buğdaylar, yulaf, keten ve arpadır. Ayrıca, inülin (bir çeşit lif), maltodextrin ve dayanıklı nişasta gibi besin içerikleri, prebiyotik rolü üstlenebilirler.
İşte probiyotiklerin sağlığa faydaları;
!! Özetle probiyotikler mikroorganizma , prebiyotikler onların
yiyecekleridir.
!! Sağlıklı olmak için probiyotik içeren gıdaları tüketin.
!! Bir yiyeceğin probiyotik içerip içermediğini anlamak için paketin
üzerinde yazan “Canlı ve Aktif Kültürler” yazısına dikkat etmelisiniz.
Yazar : Büşra DAYIOĞLU
İstanbul Medipol Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik