Hayatı Sindirerek Yaşa

İstanbul Medipol Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Büşra DAYIOĞLU, diyetisyen makaleleri, diyetisyen paylaşımları, beslenme ve diyetetik içerikleri, genc diyetisyenler

0
644
www.diyetisyenstore.com

PROBİYOTİKLERLE HAYATI SİNDİREREK YAŞA

“Yaşam için iyi” anlamına gelen probiyotikleri, Avrupa Komisyonu ”sağlığa yararlı canlı mikrobik besin bileşimi” olarak tanımlamaktadır. Yaşayan mikroorganizma olan probiyotikler yararlı bakterileri arttırırken vücuda zarar veren patojenik bakterileri azaltarak barsak sisteminin doğal dengesini koruyup  yenilenmesine yardımcı olurlar.Sindirim sistemimizde bulunan probiyotik bakterilerin bazıları ; Laktobasillus Asidofilus, Bifidobakterium türleri ve Streptokokus Termofilus’tur.

Probiyotikler ; yoğurt,kefir,süt asidi,süt yağı ve süzme peynirlerde,pastörize edilmemiş turşu ve zeytinlerde bulunurlar. Peki probiyotikler ne ile besleniyorlar? diye sorarsanız sizin yediğiniz yiyecekler olan prebiyotikleri tüketirler. Prebiyotikler ise yiyeceklerdeki sindirilmeyen diyet posası bileşenlerindendir. Prebiyotiklerin en iyi kaynakları;  muz, soğan, sarımsak, pırasa, kepekli buğdaylar, yulaf, keten ve arpadır. Ayrıca, inülin (bir çeşit lif), maltodextrin ve dayanıklı nişasta gibi besin içerikleri, prebiyotik rolü üstlenebilirler.

İşte probiyotiklerin sağlığa faydaları;

  • Zaman zaman hepimizi sıkıntıda bırakan ishal,gaz,hazımsızlık gibi problemlerde iyileştirici etki gösterirler. Özellikle her türlü ishalin iyileşmesini sağlayan en önemli besin yoğurttur.
  • Antibiyotikler,zarar veren bakterileri öldürerek enfeksiyondan kurtarsa da aynı zamanda yararlı bakterileri de öldürürler.Probiyotik gıdalar antibiyotiklerin kötü etkilerini yok ederler.
  • Laktoz intoleransının semptomlarını hafifletirler.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarından korurlar.
  • Kalsiyum biyoyararlılığını arttırarak kemik sağlığının korunmasına yardımcı olurlar.
  • Epidemiyolojik çalışmaların bazıları fermente süt ürünlerini düzenli olarak tüketenlerde kalın barsak kanseri riskinin azaldığını göstermektedir.
  • Probiyotik bakteriler barsaklarda bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon riskini azaltırlar.
  • Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar probiyotiklerin alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasını önlediğini göstermektedir.

!!   Özetle probiyotikler mikroorganizma , prebiyotikler onların

yiyecekleridir.

!!   Sağlıklı olmak için probiyotik içeren gıdaları tüketin.

!!   Bir yiyeceğin probiyotik içerip içermediğini anlamak için paketin

üzerinde yazan “Canlı ve Aktif Kültürler” yazısına dikkat etmelisiniz.

Yazar : Büşra DAYIOĞLU
İstanbul Medipol Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

mail-grubu