Kabızlıktan Şikayet Edenler Parmak Kaldırsın…

Kabızlık nedir?

Büşra Bayburtluoğlu

  Kabızlık ya da konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yetersiz olması (haftada üç kez veya daha az sayıda) veya bağırsak hareketlerinin %25’inden çoğunda dışkılama güçlüğü, kabızlık olarak adlandırılır. Kabızlık sıklıkla dışkının tam boşalmaması, dışkıda incelme ve ağrılı dışkılamaya neden olur, kabızlık olarak adlandırılır. Kabızlığa genel nüfusta %2-30 arasında rastlanır. Son araştırmalara göre her elli kişiden birinde konstipasyon görülür.

  Yetişkin bir bireyde haftada 3 kez ile günde 3 kez arası görülen dışkılama sıklığı normal kabul edilir. Bebeklerde ve çocuklarda ise ilk üç aylık bebeklik sürecinde günde 2- 3 kez dışkılama normal kabul edilirken 3 yaşın üzerindeki çocuklarda günde 1 kez dışkılama normal kabul edilmektedir.

  En önemli ve yaygın sebep yanlış beslenme şeklidir. Posadan ve liften fakir besinlerle beslenme, az su içme  kabızlığa sebep olur. Bitkisel kaynaklı besinlerde lif içeriği fazladır. Lifler barsaktan emilemez, su tutarak barsakta yumuşak dışkı olmasını sağlar. Et, süt gibi hayvansal ürünler ise  lif açısından fakirdir, bunlar kalın barsağa gelmeden ince barsakta emilirler, barsağa su çekememesine ve dışkının miktarının az olmasına neden olurlar. Şişmanlarda,yaşlılarda,çocuklarda ve kadınlarda daha sık rastlanır.

Peki Ne Yapmalı?

  Eğer kabızlığınızın nedeni bir hastalık, kullandığınız bir ilaç ya da hormanal bir sorundan kaynaklanmıyorsa yapılacak şey çok basit beslenme alışkanlıklarımızı düzelteceğiz.

 1) Sabah aç karnına 1-2 su bardağı ılık su içiniz.Su içtikten 20-30 dk sonra kahvaltı yapını.(Tercihen su ile birlikte 1-2 adet kuru kaysı, kuru incir ya da kuru erik tüketebilirsiniz)

2) Bir günde en az 10-12 su bardağı su içiniz.

3) Öğle ve akşam yemeklerinde bol salata(yağlı) tüketiniz.(Başka bir hastalığınız varsa yağ miktarı azaltılabilir ya da çıkarılabilir)

4) Kuru baklagil(nohut,kuru fasulye,mercimek,barbunya vb.)ve tahılları(bulgur,yulaf vb.) tüketiniz.

5) Normal ekmek yerine kepekli ya da tam buğday ekmeğini tüketiniz.

6) Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketiniz.

7) Yemeklerin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat ediniz.

8) Düzenli egzersiz yapınız.

9) Yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler tüketiniz.

10) Doktora danışmadan kabızlık ile ilgili ilaç kullanmayınız.

Sağlıkla kalın 

Büşra Bayburtluoğlu
bsrabybrtlglu@gmail.com

 

.

admin gencdiyetisyenler

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

4 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago