Dyt. Simay DEMİRKIRAN - Ramazan Ayında Beslenme
Oruç sırasında baş ağrısı ve hazımsızlık gibi minör, böbrek ve sindirim sorunları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle sağlıklı kalmak, dengeli bir diyeti sürdürmek ve hijyenik besinleri tüketmek önemlidir. Oruçlu iken endişe edilen en önemli konu sıvı ve elektrolit dengesini korumaktır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümü (iftar ve iftar sonrası) ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Eğer öğünlerde atlama olursa açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır.
Günde ortalama en az 2-2,5 litre su içmeye, bununla birlikte ayran, sade soda tüketebilirsiniz.
Yumurta: Anne sütünden sonra en kaliteli protein olan besin yumurtadır. İçeriğinde bulunan fosfokolin ile tokluk hissinin uzun sürmesine neden olur.
Süt -Yoğurt: Günlük kalsiyum ihtiyacımızı karşılamak ve sıvı alımını dengelemek için kullanabiliriz. Sahurda ve iftarda 1 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketmeliyiz.
Peynir: Sahurda tok kalmak ve protein ihtiyacımızı karşılamak için kullanabileceğimiz diğer bir besin de peynirdir.
Ceviz: Yağlı tohumlardan yağ içeriği besleyici olan ceviz sahurda rahatlıkla yenebilir. Yağ içerikli besinler mide boşalmasını geciktireceği için tokluk süresini arttırır ve cevizi ise 2-3 adetle sınırlamakta fayda vardır.
Tahıllı Ekmek: Sahurda yenilen ekmek lif içeriği yüksek olmasından dolayı tokluk hissi açısından önemlidir.
Tarçın: Kan şekeri dengemizi sağladığı için diyetlerde sık sık kullandığımız tarçın ramazan ayında da tokluk süremizi uzatmak için ideal. Çaylarımıza, yoğurda ve sütümüze ekleyebiliriz.
Yemeklerinizi yavaş çiğneyerek, midenizi rahatsız etmeyecek şekilde hafif yiyecekler tüketelim ve su içmeyi ihmal etmeyelim.
HERKESE HAYIRLI RAMAZANLAR…
Dyt. SİMAY DEMİRKIRAN
KAYNAKLAR:
https://www.tdd.org.tr/guncel-haberler/ramazanda-beslenme/
https://www.tavsiyeediyorum.com/makaleler/22829-ramazanda-beslenme.pdf
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/198017
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/23-ramazan-ay%C4%B1nda-beslenme.html
Ordu Fatsa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Varan Catering için çalışmak üzere iki Diyetisyen alınacaktır.
Adana'da 09-11 Ekim 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 10. Ulusal Sosyal Pediatri Sempozyumunda, ana tema olarak…
Akademik Diyetisyenler Derneği Başkanı Diyetisyen Füsun Bilgin Çakmak, 29 Mart 2025’te yayımlanan Sağlık Meslek Mensuplarının…
Denizli Mehmetçik mahallesinde bulunan güzellik salonuna bayan diyetisyen alımı olacaktır.
14-16 Kasım 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan kongre için resmi siteden kayıt formunu doldurarak kayıt olabilirsiniz.…
8-12 Ekim 2025 tarihleri arasında Muğla Dalaman'da gerçekleşecek olan 16. Ulusal Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve…