Altın Değerinde Öğütler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzin Çaltı Yener, Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi

0
371
www.diyetisyenstore.com
Çoğu İnsan hayatının her evresinde kilo ve şişmanlıkla uğraşır.
Siz de yemeğimden ne kadar kıssam da yine de kilo veremiyorum,
Diyet yapıyorum ama hiç bir işe yaramıyor,
Kilo versem de hemen geri alıyorum,
Ne yaparsam yapayım bu kilolardan kurtulamıyorum mu diyorsunuz?
Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzin Çaltı Yener, 11 soruda kendinizi yeniden gözden geçirmenizi sağlayacak ve kilo vermenizi kolaylaştıracak size altın değerinde öğütler.
1. Her gün 30 dk tempolu yürüyüş yapın
Siz istediğiniz kadar diyet yapın, hiçbir şey kaçırmamaya çalışın eğer yeteri kadar egzersiz yapmıyorsanız kilo vermeniz mümkün değildir. Her gün en az 30 dk tempolu yürüyüş yapmak metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeyi kolaylaştırır.
  2. Unutmayın! Günde en az 6 saat uyku
Hormon sistemini düzenlediği için uyku hayatımızda çok önemlidir. 6-8 saat uyku uyumamak veya düzensiz uyku da kilo vermeyi yavaşlatır. Bu yüzden kilo veremiyorsanız uyku düzeninizi gözden geçirmelisiniz.
  3. Stres ve şişmanlık kol kola gider
Stresli durumlarda kilo verme yavaşlar. Stres hormonlarının arttığı durumlarda hormonal yapı çok etkilenir ve kilo verme yavaşlar. Stresli iken kilo vermeniz durabilir. Böyle durumlarda doğada yürüyüş yapmak, yüzmek, basketbol ve futbol gibi oyunlar oynamak stres hormonlarının azalmasını sağlar. Bunun yanında yoga tarzı aktiviteler de sizi rahatlatır.
  4. Uzun süreli aç kalmayın
Siz gün içinde hiçbir şey yemediğinizi, aç kaldığınızı ve iyi kilo vereceğinizi düşünebilirsiniz fakat dengesiz ve düşük kalorili diyetler metabolizmayı yavaşlatır ve vücudun yağ biriktirmesini arttırır. Bu yüzden dengeli ve yeterli bir diyet uyguladığınıza emin olmalısınız.
  5. Porsiyonlarınızı gözden geçirdiniz mi?
Gün içinde siz diyette her şeye uyabiliyor olabilirsiniz, sebze yemeği, ızgara et tüketiyorsunuzdur fakat doğru porsiyonları yemediğinizde de kilo veremezsiniz. Örneğin gün içinde 120 gr et almanız 6 kaşık sebze yemeniz gerekiyorsa siz 200 gr et alıp, 10 kaşık sebze yiyorsanız aslında baktığınızda diyeti aşmadığınızı görürsünüz fakat porsiyonların fazla tutulması da gün için de ortalama 300-500 kcal daha fazla almanıza neden olur.
  6. Meyve suları, sporcu içecekleri, alkol, meyveli soda, asitli içecekler gizli kalori kaynaklarıdır
Diyetinizde besinlere ve porsiyonlara çok dikkat edebilirsiniz fakat fark etmediğiniz içeceklerden de fazla kalori alıyor olabilirsiniz. Özellikle herkesin sağlıklı diye içtiği taze meyve suları bu konuda başı çekiyor. 1 porsiyon portakal ortalama 60 kcal iken 1 bardak portakal suyu 180 kcal dir. Meyve suları, sporcu içecekleri, alkol, meyveli soda, asitli içecekler gizli kalori kaynaklarıdır. Fark etmeden gün içinde içilen bu sıvılar kilo vermenizi engelleyebilir. Çalışmalarda günlük 3 bardak bu tür içecekleri tüketen kişilerin haftada fazladan 3500 kcal aldıklarını gösteriyor.
  7. ya besinlerinize eklediğiniz lezzet süslerine ne demeli!
Özellikle restoranlarda yemek yiyen kişilerde lezzet arttırmak için besinlere eklenen soslar günlük alınan kalori miktarını artırmaktadır. Örneğin sadece salata yemeyi düşünerek masum bir şekilde gittiğiniz restorana salata içine eklenen mayonezli sos, yağlı salata sosları, peynirler, kroton veya kızarmış ekmek parçaları hiç tahmin etmediğiniz kalorileri almanıza sebep olur.Bu yüzden sipariş verirken ek hiçbir şey istemediğinizi özellikle tarif ediniz.
  8. Haftasonları sisteminizi bozmayın
Genellikle diyetler hafta içi mükemmel devam eder fakat hafta sonları geniş bir kahvaltı, yemekler, içkili toplantılar, yemek öncesi aperatifler, patlamış mısır, içecekler bir hayli yüksek kalorinin toplanmasına sebep olur. Ayrıca hafta sonu hareketsizlik ve çok uyumada eklenince zaten hafta içi kaybedilen kilolar geri alınmış olur.
  9. Her şeyden önce hedefinizi doğru belirleyin
Yüksek hedefler ve imkânsız isteklerle diyete başlanması ve bu noktaya ulaşılamama hem diyeti bozmaya itecek hem de hayal kırıklıkları ile stresi arttırıp kilo kaybını engelleyecektir.
  10. Öncesinde hekim kontrolü
Bir çok hastalık ve kullanılan ilaçlar metabolizmayı etkileyerek kilo vermeyi engeller.Bu yüzden kilo veremediğiniz durumda mutlaka bir doktora danışıp kan tetkiklerinizin normal olduğuna ve ilaçlarınızın kilo vermenizi engellemediğine emin olun.
  11. Vücudunuzu iyi tanıyın
Bazı haftalarda vücudunuz (örneğin egzersizin yoğun olduğu haftalar, regl dönemleri v.b durumlar)kilo vermese de yağ-su-kas dengesinde olumlu değişimler olabilir. Regl dönemi vücutta su arttığı için yağ düşüp, su artıyorsa siz kilo verdiğinizi fark edemeyebilirsiniz fakat yağ % düşüyordur veya o hafta iyi bir egzersiz ile kasının artmış olabilir bu kiloya yansımaz fakat yağ % düşer.
  12.Asla öğün atlamayın
Öğün atlama genel olarak daha az yemek ve daha fazla kilo vermek olarak görülebilmekte fakat metabolizma için bu hiç doğru bir yöntem değil. Öğün atladığınızda metabolizma yavaşlayarak bir sonra ki öğünde yediklerinizi depoluyor. Bu yüzden 3 ana 3 ara öğün düzenli tüketilmeli.
http://www.yozgatajans.net/
mail-grubu