Anne ve çocuk beslenmesi

çocuk beslenmesi, anne ve çocuk beslenmesi, diyetisyen bilgileri, güncel diyet bilgileri, diyetisyen nurettin şahinli, dyt Nurettin Şahinli, anne ve cocuk beslenmesi güncel bilgileri

0
1368
www.diyetisyenstore.com

GEBELER VE EMZİKLİLER DİKKAT

Son zamanlarda sıkça görülen ve çocukluk çağında baş gösteren bir çok kanser  türleri hem anne için hem de çocuk için büyük bir risk taşımaktadır. Hastalıklarda tıbbı beslenme tedavisinin mümkün olmasına rağmen ilaç kullanımı hızla artmıştır. İlk tedavi de  beslenmenin yeterli gelmediği zamanlarda ilaç tedavisine başlanılması gerekmektedir. Anne taşıyıcı bir kolonla gebelik döneminde fetüsü beslemektedir. Bu demek oluyor ki anne nasıl beslenir ise o aynı şekilde çocuğu da besleyecektir. Bu nedenle anne kesinlikle günlük yaşantısına dikkat etmeli ve bazı yaşam kalitesini arttıracak etkinlikler ve planlar hazırlamalıdır. Tüm bu konularda ilk olarak eşlerin desteği ve biraz özen belki de bir çok hastalığı önleyecek çocuğun ileriki yaşlarında daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Bazı kalıtımsal hastalıklar da anneden bebeğe geçer . gebelik süresinde laktasyon (süt verimi)  için gerekli depolarını doldurmalı ayrıca fetüsun büyüme ve gelişmesi  için  yeteri  enerji ve besin ögesi alması gereklidir. Gebelik öyküsünde erken doğum, geç doğum, alkolizm, anne yaşı 18 den az, ölü doğum varsa beslenmeye iki kat özen göstermesi gerekmektedir. Gebelik döneminde konstipasyon (kabızlık) sıkça görülmesi ve aynı zamanda mide bulantılarının sıklaşması beslenme kaynaklıdır. Yetersiz beslenme ya da gereğinden fazla beslenme çocukta  bir takım anormallikler gerçekleştirebilmektedir. İlk olarak anne beslenmesi daha sonra çocuğun beslenmesi önemlidir.

ANNE EMZİRİRKEN

Emzikli bir annenin fizyolojik gereksinmelerini ve anne sütü kalitesini arttırmak amacıyla karşılamak gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenen kadınlarda anne sütünde azalma saptanmıştır. Annenin enerji  alımı, sütün miktarı ve kalitesini etkiler vitamin  mineral  depoları doldurulmalıdır. Anne sütü özellikle ilk emzirilen kolostrum (sarı süt) kesinlikle bebeğinizin ilk aşısıdır. Bir bebeğin ihtiyacı olduğu her şey o ilk sütte yeterlidir. Daha sonrasında ilk altı ay sadece anne sütü verilmelidir. Altı ay sonra tamamlayıcı ek gıdalara geçmek gerekir. Önemli olan besin çeşitliliğini sağlamak ve emzirmeyi güçlendirmektir. Emzikli bir anne için günlük sıvı alımı 2.5-3 litre olmalıdır.

DOĞRU EMZİRME NASIL OLMALIDIR.

Önce meme alttan tutulur meme başı ve çevresindeki kahverengi kısmına dokunulmaz. Meme ucu bebeğin dudağına dokundurulur. Meme ucu ve etrafındaki kahverengi kısım (areola) bebeğin ağzına yerleştirilir. Bebeğin çenesi ile memenin arasında boşluk kalmamalıdır. Bu emzirme tekniği ile meme başı reseptörleri uyarılır. Süt yapımı ve süt salınımı artar. Her emzirmede iki meme de en az 10 dakika emzirilerek boşalması sağlanır. Bebek büyüdükçe bu süre 20 dakikaya kadar uzayabilir.  Bebek küçük ise her iki memeyi de ememiyor ise bir sonraki emzirmede diğer göğüsten emzirmeye başlanmalıdır. Bebek kendiliğinden emmeyi bırakıncaya kadar beklenmelidir.

Bebeklerde ağırlık kazanımı 6. Aya kadar ortalama 600-1000 gram arasında 12. Aya kadar 1400-1600 gram olmalıdır. Bebek için en ideal besin anne sütüdür. Kesinlikle 6 ay tek başına anne sütü verilmelidir.

ÇOCUK BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR.

Her iki cinsiyette de büyüme ve gelişme hızı farklılık gösterir. Bununla beraber ruhsal gelişme ve Psiko-sosyal gelişmeler önemli rol oynar. çocuklarda hormonal değişiklin başlama yaşı 6-8 yaşlarında geçtikten sonra başlar. Biyolojik değişikliklerin tamamlanması 3-6 yıl sürer. Bu süre içerisin de yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. İskelet büyümesi mental ve psikolojik değişimler beslenme de gereksinimleri arttırır. Ergenlik dönemi sorunları olarak görülen güvensizlik, kıskançlık, okul sorumlukları, gelecek endişesi bunlarla beraber gelişen “Obezite” neticesinde çocuklarda hipertansiyon, kalp hastalıkları, kalp krizi, bazı kanser türleri, diyabet hastalığı vb. hastalık riskleri artar. Obezite okul çağı çocuklarında yüksek oran da saptanmıştır. Bu gibi hastalıkları önlemek ve riski en aza indirmek için bir diyetisyene başvurun…

Saygılarımla

Dyt. Nurettin ŞAHİNLİ

UMUT BESLENME DANIŞMANLIK VE DİYET MERKEZİ
MEHMET AKİF MAH. FLORYA SOK. NO :24 /10

Randevu tel  : 0539 335 36 41   www.dytnurettinsahinli.com
Facebook: www.facebook.com/diyetisyennurettin/

Kırıkkale’de doğdu. Kısa bir süre sonra İstanbul’a yerleşti. İlk ve Ortaöğrenimini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Ülkü ADATEPE’nin adı verilen Anadolu yakasında bulunan bir okulda tamamladı. Lise yıllarında okul öğrenci meclisi başkanlığı ve ilçe öğrenci divan başkanlığı görevinde bulundu. Yükseköğrenimini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde Gıda İşleme Bölümü Gıda teknolojisi programında ön lisansını 2014’te aldı. Daha sonra lisansını Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde 2017 yılında tamamladı.

ATAENFORMA tarafından düzenlenen 150 yetkilendirme eğitimini tamamlayarak 150 19011:2011 OHSAS 18001:2007 150 9001:2008 ve 22000:2005 HACCO Belgelerini almaya hak kazanmıştır. UNİAKADEMY INSTİTUTE tarafından eğitimlerde gösterdiği üstün başarıdan dolayı adına sekiz uluslararası geçerliliğe sahio sertifika ve referans mektubu verildi. Ankara 3. Bölge Abdurrahman Yurtarslan eğitim ve araştırma onkoloji hastanesinde tıbbi onkoloji servisinde, yetişkin beslenmesi ve çocuk hastalıklarında stajını tamamladı. Aynı zamanda Ankara Zekai Tahir Burak kadın hastalıkları eğitim ve araştırma hastanesinde gebe izlem kliniği Adölsa kliniği ve Menepoz kliniğinde stajını yapmıştır.
Bazı yerel gazetelerde sağlık ve tıp alanında güncel yazıları bulunan Diyetisyen Nurettin Şahinli hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi alanında uzmanlığa hazırlanmaktadır. Şimdilerde ise İstanbul Anadolu yakası Çekmeköy’de Umut Beslenme Danışmanlık ve Diyet Merkezi’nde kendi danışmanlarına hizmet vermektedir. Bulunmuş olduğu seminerler ve kurslar;

-İş Sağlığı Ve Güvenliği
-Kalite Yönetimi
-İç Tetkikçi
-Gıda Güvenliği Ve Yönetimi
-NLP Beginner Eğitimi
-Stratejik Yönetim
-Entegre Yönetimi
-Çevre Yönetimi

Tez çalışmasını üniversite öğrencilerinin kahvaltı yapma alışkanlıklarının not ortalamarı üzerine (Bilişsel Zeka) etkisini araştırmış ve bu konuda bir makale yayınlamıştır.

DİYETİSYEN NURETTİN ŞAHİNLİ

mail-grubu