GDO teknolojisinin ciddi bir riski ortaya çıktı

gdo haber, genetigi degiştirilmş ürünler, CRISPR-Cas9

0
219
www.diyetisyenstore.com

Bazı genetiği değiştirilmiş organizma uygulamaları faydadan çok zarara yol açabilir.

Virüslere karşı dayanıklı manyok bitkisi üretmek için GDO teknolojisi kullanan araştırmacılar ciddi bir olumsuz sonuçla karşı karşıya kaldılar. Kanada’daki Alberta Üniversitesi, Belçika’daki Liege Üniversitesi ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü bünyesinde yapılan araştırmasonucunda, virüslerden kurtulmak amacıyla kontrollü laboratuvar şartlarında yürütülen çalışmalar, daha dirençli virüslerin oluşmasına yol açtı.

Araştırmacılar, uygulanan teknolojinin virüsler üzerindeki seçilim baskısını artırarak daha hızlı evrimleşmelerine yol açtığını, bunun yanında virüslere evrimleşmeleri için gerekli yolu da sağladığını, bu şekilde araştırılan uygulamaya dirençli mutant virüslerin ortaya çıktığını belirtti.

CRISPR-Cas9 adı verilen bir gen düzenleme yöntemi, bakterilerin virüslere karşı savunma için kullandıkları bir yöntem. Ancak bu genin bitkilere uygulanmasının sonucu beklenenden çok farklı oldu. Araştırma, GDO çalışmalarında bu gibi istenmeyen sonuçlara dikkat edilmesinin önemini yeniden gözler önüne serdi.

Çalışmanın konusu olan manyok bitkisi (Manihot esculenta), özellikle Güney Amerika, Afrika ve Asya’da önde gelen bir temel gıda olarak tüketilen, nişastalı bir köke sahip bir bitki. Bu bölgelerde 1 milyar insanın günlük kalorilerinin büyük bölümünü bu bitkiden karşıladığı düşünülüyor. Ancak manyok bitkisi mozaik hastalığı tarafından görüyor. Mozaik virüsünün neden olduğu bu hastalık her yıl manyok ürünün %20’sinin kaybolmasına neden oluyor.

GDO çalışmaları detaylı testlerden geçirilmeli

Araştırmacılar, mozaik virüsüne karşı dayanıklı manyok bitkileri tasarlamak üzere CRISPR-Cas9 adı verilen bir teknoloji kullandılar. Uygulama sonucunda bitkinin virüs DNA’sını keserek hastalığın zararlarına karşı dirençli hale gelmesini amaçladılar. Ancak sonuçlar başarılı olmadı. Sorunun ne olduğunu bulmak için bitkilerdeki yüzlerce virüs genomu sekans taramasına sokuldu. Elde edilen veriler, CRISPR-Cas9’un virüsleri bu müdahaleye dirençli hale gelmek üzere teşvik ettiğini gösterdi.

haberin devamını okumak için lütfen BURAYI tıklayınız.

mail-grubu