Gebelikte D Vit Yetersizliği Otizme Davetiye Çıkarıyor

gebelikte dvit, yetersizlik, otizm, günlük alım miktarları, hangi yiyeceklerde var

0
374
www.diyetisyenstore.com

Yapılan yeni bir çalışma, 20 haftalık gebelik süreci boyunca gözlenen D vitamini yetersizliğinin yeni doğanda otizm riskini artırdığını su yüzüne çıkardı.

Araştırmayı sürdüren Profesör John McGrath ve arkadaşları; 20 haftalık gebelik süreci boyunca gözlenen D vitamini eksikliğinin, doğan bebekte otizm riskinin 6 yaş ve civarında yaşıtlarına kıyasla daha çok olduğunu bildiriyor.

Bunun yanı sıra gebelikte alınan folat miktarının omurga ayrılığında ve daha birçok spinal hastalık üzerinde azaltıcı bir etkisi olduğu da elde edilen diğer bir sonuç.Yapılan bu araştırma sonucunda prenatal dönemde, sinirsel gelişim sürecinde  etkili olan D vitamininin takviyelerle desteklenmesinin otizm riskini azalttığını da söylemek mümkün.

Gebelik sürecindeki D vitamini yetersizliğinin ,yeni doğan kanında görülen D vitamini yetersizliğine neden olduğu ve bu durumun şizofreniyle sıkı bir şekilde ilişkilendirildiği de maalesef diğer bir gerçek.

Yapılan bu araştırmalar sonucunda, D vitamininin başta kas sağlığı üzerindeki etkisiyle beraber beyin gelişimi üzerindeki etkisi de kanıtlanmış oldu.

D vitamini, diyetle provitamin şeklinde alındığından dolayı güneş ışığının yetersizliğinde kısa bir süre içerisinde eksikliğinin gözlendiği  bir vitamin.Fakat özellikle cilt kanseri riskinin yüksek olması nedeniyle farklı bölgelerde yaşayan bireylere D vitamini takviyesi araştırmacıların hemfikir olduğu bir konu.(Özellikle gebelik sürecinde)

Peki bu bilgiler ışığında D vitamini diyetle ne şekilde ve ne kadar  alınmalı?

Karaciğer, balık, balık yağı, yumurta, tereyağı, peynir ve süt gibi hayvansal kaynaklarda bulunmakla birlikte mantarda da bol miktarda D vitamini bulabiliyoruz.

Günlük ihtiyaç ise 0-30 yaş arası için 200 IU, 31-50 yaş arası için 300 IU, 51-70 yaş arası için 400 IU ve 71 yaş ve üzeri için 600 IU dir.

TUĞÇE BAYAR

mail-grubu