Obezite Sağlığı Tehdit Ediyor!

0
1105
www.diyetisyenstore.com

Öğrenci Batuhan Çitemel e “Obezite Sağlığı Tehdit Ediyor!” adlı makaleyi sitemize eklenmiştir.

Obezite, en basit şekilde, vücutta aşırı yağ birikmesidir. Diğer bir tanımlamayla yetişkin kadınlarda vücut yağ oranının yüzde 30 ‘dan erkeklerde ise yüzde 25’ten fazla olmasıdır.

Yapılan araştırmalara göre, Türk erkeklerinin dörtte birinde (yüzde 25), kadınların da yarıya yakınında (yüzde 44) obezite belirlenmiştir. Bu oran 10 yıl önce çok daha az iken günümüzde erkeklerde iki kat artmış, 50 yaş üzeri kadınlarda da yüzde 40’tan az iken yüzde 50’ye yükselmiştir.

Obeziteyi belirlemek için Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırılması kullanılmakta ve genellikle Beden Kitle İndeksi (BKİ) ile ölçülmektedir. Beden kitle indeksi, kilogram olarak ağırlığın, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde ediliyor.

Beden kitle indeksiniz 18.5 – 24,9 kg/m² arasında ise normal kilolusunuz. Bundan az ise zayıf, çok ise fazla kilolusunuz. Beden kitle indeksi 30 – 39,9 kg/m² arasında olanlar ise obez kategorisine giriyor; bu değerin üzerinde bulunanlar ise ileri derecede obez olarak değerlendiriliyor.

25-29.9 Beden kitle indeksinin yanı sıra bel çevresi ölçümü de, obezite tehlikesinin düzeyini belirlemede kullanılıyor. Ayrıca yağ dokusunun artık basit bir depolama şekli olmadığı, aynı zamanda tüm sistemleri etkileyen hormonal ve kimyasal maddeler salgıladığı da biliniyor. Bu salgılar, obezitenin daha da ağırlaşması yönünde etki gösteriyor ve iştahı arttırırken doyma sınırını da ileri itiyor. Yağ dokusunun vücudun neresinde toplandığı da oldukça önemlidir. Göbek çevresinde biriken yağ, basenlerde ve kalçalarda birikenden daha tehlikeli olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle, elma tipi şişman hastaların armut tipi şişman hastalara oranla özellikle kalp hastalıklarına yakalanma riski daha fazla. Kısaca, erkeklerde bel çevresi 94 cm’yi geçerse artmış risk, 102 cm’yi geçerse yüksek riskten; kadınlarda ise bel çevresi 80 cm’i geçerse artmış risk, 88 cm’i geçerse yüksek riskten söz edilmektedir.

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Asiye Y. Güngör obeziteyi engellemek ve sağlıklı beslenme için şu önerilerde bulundu:

* Beslenme bireye özgü olmalıdır

* Besin çeşitliliği sağlanmalıdır

* Öğün atlanmamalıdır

* Kolalı, asitli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır

* Vücut ağırlığı ideal düzeyde tutulmalıdır

* Şeker ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır

* Tam tahıllı un ile yapılmış ekmek tercih edilmelidir

* Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır

* Yağ ve kolestrol oranı düşük besinler tüketilmelidir

* Fast food tarzı besinler nadiren tüketilmelidir

* Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır

* Düzenli fiziksel aktivite gerçekleştirilmelidir

Obeziteden kurtularak bu hastalıklarla da savaşabilirsiniz

* Tip 2 diyabet

* Koroner arter hastalığı

* Hipertansiyon

* Kalp yetmezliği

* Uyku apnesi

* Solunum bozuklukları

* Reflü

* Depresyon

* Kısırlık

* Adet düzensizlikleri

* Osteoartrit

* Varis

* Beyin kanaması ve felç

* Safra kesesi taşı

* Meme, kalın bağırsak ve prostat kanseri

* İdrar inkontinansı

* Uyku bozuklukları

* Doğum zorlukları

* Polikistik over sendromu

* Aşırı kıllanma

* Toplumsal uyumsuzluk

* Metabolik sendromu

* Kolesterol ve lipid yüksekliği

mail-grubu