Top 5 This Week

Related Posts

Yaz Yaklaşırken – Diyetisyen Derya Ekenel

YAZ YAKLAŞIRKEN

ZAYIFLAMA DİYETİNDE YAPILAN HATALAR VE ÖNERİLER

Yazın yaklaştığı bu zamanlarda kabanların çıkmaya başladıkça tatlı telaşların da başladığı dönemlere geldik. Hızlı kilo verme isteği, yaza fit girme arzusu ile hiç uygulanmayan popüler diyetlere başvurmak maalesef kaçınılmaz oldu. Zayıflama uğruna yapılan birtakım yanlışlardan bahsedeceğim.

YAPILAN HATALAR

1)Aşırı kalori kısıtlaması yapmak

Her insanın kendi beden ölçülerine göre alması gereken belli bir enerji ihtiyacı vardır. Peki biz bu almamız gereken enerjinin oldukça altında enerji aldığımızda ne olur? Metabolizmayı yavaşlatır, kas kaybına neden olur, yorgunluğu ve halsizliği beraberinde getirir,  odaklanma becerisini azaltır. Bu nedenle çok düşük kalorili beslenme programlarından olabildiğince uzak durmalıyız.

2)Ekmeği diyetten çıkarmak

En sık karşılaşılan hatalardan biri ‘’ekmek yemiyorum zaten dilediğimce yiyebilirim’’.

Tam tahıllı ekmeğin glisemik indeksi düşük, lif oranı yüksektir. Bu da uzun süre tokluk sağlamaktadır. Öğünlerimizden ekmeği çıkarmak yerine porsiyona dikkat edip tüketmemiz yararlı olacaktır.

3) Çok sık tartılmak

Her gün tartı üzerine çıkmak bize doğru sonucu vermeyecektir. Özellikle tartı sonucunda herhangi bir fark göremediğimizde motivasyon kaybına neden olacağından sağlıklı beslenme adına ilerlemekten vazgeçme algısına düşebilmek kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle haftanın bir gününü belirleyip tartılmak veya 10 günde bir tartılmak en doğru sonucu verecektir.

4) Tek bir yiyecekten mucize beklemek

Beslenme planı yaparken çeşitlilik çok önemlidir. Örneğin günlük almamız gereken meyve ve sebze 4-5 porsiyon olmalıdır. Sabahları içilen bir bardak limonlu sudan mucize beklemek zaman kaybıdır. Beslenme örüntümüzü oluştururken süt ürünleri, ekmek (ve yerine geçen yiyecekler), sebze ve meyve bulundurmak gerekmektedir.

5) Yattı balık yan gider mantığı

Diyet listesinde olmayan bir yiyeceği veya içeceği tükettiğimizde oluşan duygudur bu. Listede olmayan bir çikolata yedikten sonra ‘’neyse ya diyetim bozuldu zaten istediğim her şeyi tüketeyim sonra yeniden başlarım’’ algısı. Sağlıklı beslenmeden uzaklaşmaya beslenme düzeninin bozulmasına sebep olmaktadır. Bardak takımından bir bardak kırıldıktan sonra geri kalanını kırmak gibi bir durumdur.

ÖNERİLER

Günlük su tüketimi ortalama 2-2,5 litre olmalıdır. (kilo başına 30 ml)

Günlük yapılan fiziksel aktiviteye dikkat edilmelidir. Günlük en az 20 dakika hareket etmeliyiz.

Uyku düzenine dikkat edilmelidir.

Tokluk hissi 5-30 dakika gecikmeli gelmektedir. Bu sebeple yavaş beslenmek yani çok çiğneyerek bu süreyi dengeleyebilirsiniz.

Kızartma tüketmek yerine ızgara, haşlama gibi yöntemlerle yemekleri pişirmelisiniz.

Şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız.

Bağırsakların düzenli çalışması için lifli yiyecekleri tüketmeye dikkat etmeliyiz.

Mutlaka gülümseyin yapılan çalışmaya göre günde 10-15 dakika fazladan gülmek yaklaşık 40 kalori yakmaktadır.

Diyetisyen Derya EKENEL
www.gencdiyetisyenler.com

Dyt Derya EKENEL
Dyt Derya EKENELhttp://www.gencdiyetisyenler.com/
Mezun olduğumdan bu yana sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanarak, online diyet ile kendimi hastalıklarda ve kilo takip sürecinde geliştirdim. Bundan sonra ki kariyer hedefim; mesleğimdeki güncel gelişmeleri takip ederek beslenme ve diyetetik bölümünde aktif, gelişime açık, çalıştığı ekibe katkıda bulunan ve hastaları en doğru şekilde yönlendiren bir diyetisyen olmak.

Popular Articles