Beslenme ve Sağlık

Emine Feyza Nur Güven, Erzincan Üniversitesi Saglik Yüksekokulu Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, diyet makaleleri, diyetisyen güncel bilgileri

0
811
www.diyetisyenstore.com

BESLENME VE SAĞLIK

Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir.

Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.

Sağlıklı beslenme ;yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin   düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz.

Besin öğeleri vücudun gereksinmesi düzeyinde alınamadığında YETERSİZ BESLENME oluşur.

Gereğinden fazla besin tüketilirse, çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak depolandığından sağlık için zararlı olur. Bu duruma DENGESİZ BESLENME denir.

Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla mücadele ediyor. Öte yandan, aşırı ve dengesiz beslenme sonucu oluşan obezite (aşırı şişmanlık), birçok insan için önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdürüyor.

Uzmanlara göre yeterli ve dengeli beslenen kişilerin görünüşü :

  • Sağlam bir görünüş,
  • Hareketli ve dikkatli bakışlar,
  • Muntazam, pürüzsüz, hafif nemli ve hafif pembe bir cilt,
  • Canlı ve parlak saçlar,
  • Kuvvetli, gelişimi normal kaslar,
  • Düzgün, iyi gelişmiş kol ve bacaklar,
  • Sık sık baş ağrısından şikayet etmeyen, iştahlı, çalışmaya istekli kişilik,
  • Vücut ağırlığı, boy uzunluğuna ve yaşına göre orantılı,
  • Zihinsel ruhsal ve sosyal gelişimi normal, devamlı çalışabilen bir kişilik.

Yetersiz ve dengesiz beslenenlerin görünüşü ise;

  • Hareketleri ağır, isteksiz, eğilmiş bir vücut,
  • Şişkin bir karın,
  • Ciltte çeşitli yara ve pürüzler,
  • Sık sık baş ağrısından şikayet,
  • İştahsız, yorgun, isteksiz bir kişilik

TAVSIYELER

Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur. Öğünlerinizi önceden belirleyiniz. Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3ara öğüne bölün az ve sık beslenin. Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya neden olur. Midenizi katı gıdalarla doldurmayın .Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar.

KAYNAKÇA

1)http://bilheal.bilkent.edu.tr/aykonu/Ay2003/June03/sagliklibeslenme.html
2)http://beslenme.gov.tr/index.php?page=99
3)http://sagliklibeslenmerehberi.blogspot.com.tr/2012/12/yetersiz-ve-dengesiz-beslenmenin.html?m=1
4)http://beslenme.gov.tr/index.php?page=68

Emine Feyza Nur Güven

[vc_cta h2=”Emine Feyza Nur Güven / Erzincan Üniversitesi Saglik Yüksekokulu Beslenme Ve Diyetetik Bölümü ” txt_align=”center” style=”flat” color=”pink” css_animation=”top-to-bottom”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]

 

 

mail-grubu