Duysan da İnanma – 1

E Kübra Zeydanlı, Beslenme ve Diyetetik, Güncel Diyet Bilgileri, Diyetisyen Makaleleri

0
3455
www.diyetisyenstore.com

1-DİYETEYİM, EKMEĞİ KESTİM.

Tahıllar önemli karbonhidrat kaynağıdır.  Günlük aldığımız enerjinin yağ, protein ve karbonhidrat oranının sağlıklı aralıklarda olması için tahıl tüketmemiz gerekiyor. Ayrıca tahılların B grubu vitaminler başta olmak üzere vitamin ve mineral ihtiyacımıza da önemli katkıları var. Yani beslenmemizden tahılları tamamen çıkarıp atamayız!

Eğer ekmeği kesip makarna, pilav vb. yiyorsanız, poğaçayla simitle kahvaltı ediyor, hamur işlerinden az da olsa yiyorsanız (tahıl kaynaklarını tüketip, ekmek yemiyorsanız) büyük hata yapıyorsunuz. Tahıl+yağ tüketiyor, posa içeriği düşük bir karbonhidrat tercih ediyorsunuz.

En iyi tahıl kaynaklarından biri tam buğday ekmeğidir. Her besinin tüketilmesi gereken miktarları olduğunun bilincinde olarak tam buğday ekmeklerini soframızdan eksik etmemeliyiz. Böylece hem posa alırız hem de doygunluğumuzu artırmış oluruz.duyda inanma

2-AÇ KALIRSAM – ÖĞÜN ATLAYARAK – ZAYIFLAYABİLİRİM

Metabolizmanın yavaşlaması sonucunda daha zor kilo verir, daha kolay kilo alırsınız.
Hiçbir iş yapmak istemeyen, spora enerji ve vakit ayırması gerekirken günlük aktiviteleri için enerji bulamayan biri haline gelebilirsiniz.

Kan şekerinde fazla dalgalanmalar olması ve buna bağlı insülin hormonunda dalgalanmalar yaşanması sürekli tatlı isteği uyandırır. Ayrıca beyniniz çok fazla diyet ile meşgul olurken bol yağlı-şekerli bol kalorili yiyeceklerin özlemini daha yoğun yaşarsınız.

Sürekli yememeliyim düşüncesiyle karşı karşıya kaldığınız için kendinizi aç olmadığınız anlarda bile aç hissedersiniz.

Kilo vermekteki amacınız daha sağlıklı bir bedene kavuşmak olduğu halde bu tarz beslenme biçimiyle çeşitli sağlık sorunlarıyla yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz.duyda inanma kübra

3-DİYET –LİGHT- ÜRÜNLER ZAYIFLATIR.

Her besin içerdiği karbonhidrat, protein ve yağ ile vücudumuza enerji sağlar. Çeşitli besinlerden aldığımız bu enerji günlük harcamamızın üzerinde olduğunda kilo alır, altında olduğunda ise zayıflarız. Piyasada diyet ürün adı altında yağı azaltılmış, lif oranı artırılmış, şekersiz veya şeker yerine tatlandırıcı kullanılmış ürünler bulunmaktadır. Yani referans ürünlerle karşılaştırıldığında daha düşük enerjiye, daha yüksek posaya sahiptir. Bu ürünlerden belirli miktarlarda tüketebilirsiniz ancak fazla tüketimleri (enerjileri sıfır olmadığı için) enerji alımını artırarak ağırlık artışına sebep olabilir. Besin etiketi okumak besin değerleri tablosuna dikkat etmek bu konuda çok fayda sağlayacaktır.

Kübra Zeydanlı
Kübra Zeydanlı

4- YAĞI BESLENMEMDEN TAMAMEN ÇIKARIRSAM ZAYIFLARIM.

Yağ önemli bir diyet bileşeni, yağsız ya da düşük yağlı diyet asla yapılmamalı. Yağ hem doygunluk hem lezzet için gereklidir. Ayrıca A,D,E ve K vitaminlerinin emilimine yardımcı olur. Yeterli ve dengeli bir diyette belirli oranlarda yağ tüketimi gereklidir. Ayrıca yağlı tohumların (Ceviz, fındık, badem gibi) ve zeytinyağının sağlık üzerine pek çok olumlu etkisi vardır.

5- NE KADAR YAĞ YERSEK O KADAR YAĞ YAKARIZ.

Maalesef son zamanların en popüler cümlelerinden biri bu. Fazla yağ tüketimi karbonhidrat tüketilmediği durumlarda vücutta açlığı taklit eder ve ağırlık kaybı sağlar. Ancak bu vücudun sağlığını hiçe sayan bir beslenme düzenidir. Çünkü fazla yağ tüketildiğinde inflamasyon, kalp hastalıklarına yakalanma riski, felç, diyabet, leptin direnci, insülin direnci vb. görülme oranı artar. Hatta hem kalp hastalıklarından hem de çeşitli hastalıklardan dolayı ölüm oranının arttığını gösteren çalışmalar var.

6- DEMİR EKSİKLİĞİN VARSA ISPANAK YEMELİSİN

En iyi demir kaynağı olan az yağlı dana etinin demir içeriği 100 gramda 2,3 mg’dır.
Ispanak 100 gramında 3,5 mg demir içerir. Roka 9,5 mg, nane 8 mg, maydanoz 6,2 mg, kurubaklagiller ise yaklaşık olarak 7 mg demir içerir. Bu sayılara bakıp şaşırmış olabilirsiniz; ama ne ıspanak ne de bitkisel kaynaklı diğer besinler demir kaynağı olarak sayılamaz! Çünkü bu besinlerin içlerindeki demir vücudumuzun kullanabileceği formda değildir. Yani rokanın içindeki 9,5 mg demir vücudumuz için iyi bir kaynak değilken kırmızı etteki 2,3 mg demir iyi bir kaynaktır. Günlük alınan demirin –sağlıklı bireylerde- yalnızca %5-15’i emilir ve bu daha çok hayvansal gıdalardan alınan formdur.

7-YOĞURTLA BERABER YERSEN, DEMİR ALAMAZSIN

Eğer anemi(kansızlık) gibi bir durumunuz yoksa beslenmenizdeki çeşitlilik ve denge tüm besin öğelerini yeterli derecede almanızı sağlayacaktır. Demir ve kalsiyum emilimi aynı yolla olduğu için anemi görülen bireylerde tüketimlere ve ilaç saatlerine dikkat edilir. Bunun dışında öğünlerde yoğurt tüketmenin demir emilimine olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Ayrıca kalsiyum eksikliği sık görülen bir ülke olduğumuzu unutmamakta da yarar var.

8- SİGARAYI BIRAKIRSAM HIZLI KİLO ALIRIM

Etrafınızda sigarayı bıraktığı için kilo alanlar görüyorsanız ve bu sigarayı bırakmanızda bir engel oluşturuyorsa içinizi rahatlamak adına söylemek isterim ki sigaranın vücut ağırlığı üzerine etkisi yılda sadece 2 kilogram. Sigara el ve ağız arasında bir bağ oluşturur bu bağ siz sigarayı bıraktığınızda bir süre devam eder. Eğer sürekli atıştırıp bu bağı kuvvetlendirirseniz ağırlık artışı yaşarsınız ancak bunun sebebi sigara değil sizin tercihlerinizdir. Ağzın boş durmaması için ara sıra sakız çiğnemek, atıştırmalıkları sağlıklı olanlardan yana tercih etmek ve bunların miktarında kontrolü elden bırakmamak ağırlık kontrolüne yardımcı olacaktır.

9- 18.00’DAN SONRA YEMEK YEMEMELİYİM

Beslenme saatleri tıpkı beslenme miktarları gibi kişiden kişiye değişir. Gece açlığı dediğimiz sürenin fazla uzaması kişilerin yorgun olmasına, sabahları zor uyanmasına ve sabah hipoglisemisine sebep olabilir. Gün içerisinde beslenme miktarı ve dağılımının yanında fiziksel aktivite de değerlendirilerek öğün saatleri planlanır. Akşam yemeği ve gece ara öğününün saatleri kişinin uyku saatiyle de yakından ilişkilidir. Saat 12’de uyuyan birisi eğer akşam yemeğini 18.00-19.00 gibi yiyorsa –ki uygun bir saattir- sonrasında hafif bir gece ara öğünü tüketmelidir.

10- İLAÇLAR, YAĞ YAKAR DİYE ORTAYA ÇIKAN KÜRLER VS. HEPSİNİ DENEMELİYİM. (DENEMEKTEN NE ÇIKAR.)

Denemekten CAN bile çıkar. Daha kaç kere haberlerde duymamız gerekiyor bilmiyorum. Hamile birinin eczaneden zayıflama hapı istediğine bile şahit oldum. Kendinize bunu yapmayın. Kilo vermek kişinin sağlığı için gereklidir; ancak toplumumuzda kilo vermeye çalışanlar sağlıklarını kaybediyorlar!

Önce mucize aramayı bırakın. Hiçbir besin mucize değil, tek mucize sizsiniz bunun bilincinde olun. Beslenme konusunda bir uzmandan rehberlik alın. (konunun uzmanı bir sağlık personeli olan diyetisyendir) Sizin iradeniz ve uzman kişinin beslenme-sağlık üzerine bilgisi birleştiğinde sonucun güzel olacağına inanın.

Sağlıkla Kalın.

mail-grubu