Ms Hastalığı Tedavileri ve Beslenmesi …

0
1468
www.diyetisyenstore.com

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Doç.Dr Murat TERZİ yönetiminde ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyelerince,beslenme ve diyet uzmanı  (Dyt.Şule DOĞAN), psikolog eşliğinde, multipl skleroz (MS) ile ilgili hastalara ve hasta yakınlarına yönelik eğitim filmi ve belgesel hazırlandı.Aynı zamanda  Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme Ve Rehabilitasyon Merkezi- Kampı’nda hasta okulları düzenlenerek Ms hastaları hastalıkları tedavileri ve beslenmeleri konusunda bilgilendirildi.

MS hastalığı genel olarak az bilinen ve hakkında bir şeyler söylenmesi güç bir hastalıktır, bu nedenle hastalığın bilinmesi önem taşır.

Karadeniz Bölgesi‘nde her 100 bin kişiden 75’inde MS hastalığı görülür.. söz konusu orandan yola çıkarak Karadeniz’de yaklaşık 5 bin MS hastası bulunuyor.

“Son yılların en önemli hastalıklarından biri olan MS ile ilgili farkındalık yaratmak ve toplumu hastalık konusunda bilinçlendirmek istedik. Bu nedenle Ktü ve OMÜ’deki MS birimi olarak bölgemizde yaşayan ve bölgemiz dışındaki kliniklerimize başvuran hastalara, hastalıklarına yönelik tanı ve tedavilerine katkı sunmak, ayrıca hasta yakınlarına da sosyal destek sağlamak amacıyla MS filmi ve belgeseli hazırladık. Hastalığın tanı ve teşhisi, tedavi süreci, hastalık sırasında karşılaşılan ataklar, hastalıkla mücadele ve hastaların gündelik yaşamları ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı kısa film ve 40 dakikalık belgeselde konularında uzman hekimler ve beslenme ve diyet uzmanı Dyt. Şule DOĞAN, hastalıkla ilgili deneyimlerimizi paylaştık. Hekimlerin yanı sıra MS’li bireyler de yaşamlarından önemli kesitleri aktardı.”

MS genelde 20-40 yaş arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalıktır..

“Sinir sistemini etkilediğinden kişinin görme, konuşma ve hareket etme gibi işlevlerini, dolayısıyla yaşamını derinden etkiler. Göz bozukluğu, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması, ellerin titremesi, sendeleme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik veya kendini alışılmamış biçimde yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalık ömür boyu sürer ve farklı şekillerde kendini gösterir.”

Hastalık kadınlarda 2 kat fazla görülüyor.. “Dünyadaki MS’li hastaların yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor ancak hastalık gençlerin hastalığıdır. Hastalığın tedavisi mümkün.

MS ‘DE DİYET TEDAVİSİ NASIL?

MS hastası günlük beslenmesinde (n-3) yağ asitleri ; EPA, DHA,ALA ya günlük beslenmesinde yer vermelidirler.EPA ve DHA içeren besinler ;Yağlı balıklar; somon , uskumru, sardalya, ton balığı ALA ise keten tohumunda yer alır.Yoğurt ve salataya eklenerek tüketilebilir.

Dvit için güneş enerjisinden yeterli dereede yararlanılmalıdır.

Hata kemik ve diş sağlığı için Ca alımına dikat etmelidir. Günlük 3 SB süt- yoğurta ek olarak 4 karper peynir kadar peynir tüketmeleri yeterlidir.

MS hastasında kilo kontrolü bizim için çok önemli..Günlük AGE  iyi hesaplanmalı ve diyetisyen kontrolünde kilo takibi yapılmalıdır.

Diyetinde doymuş yağ asitleri azaltılmalıdır.

Hastanın diyetinde Se, A,C,E , B vit alımına önem verilmelidir.

Hatanın CHO alımı elzem düzeyde tutulmalıdır..Basit şeker alınmamalıdır.

Sigara ve alkol kullanımı istenmez.

MS tedavisinde kortizon kullanılabilir..bu süreçte hastanın tuzsuz beslenmesi gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki MS korkulacak değil kontrol altına alınabilecek bir hastalıktır..

 

 

mail-grubu