Alzheimer’a Umut A Vitamini

A vitamini, alzheimer, parkinson, sentetik a vitamini formu ilaç, beslenme, sağlık

0
434
Jigsaw puzzle, of senior man, falling apart
www.diyetisyenstore.com

Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların hastalığın gelişim sürecinde ciddi bir yararının bulunmamasının yanı sıra gözlenen yan etkileri hem şiddetli komplikasyonlara neden olmakta hem de ilerleyen aşamalarda görülen halüsinasyon ve depresyon gibi ruhsal hastalıklar üzerinde engelleyici bir etkide bulunamamaktadır. Bu durum bilim adamlarını alternatif ilaç yapım çalışmalarına yönlendirmiştir

Araştırmacıların, Alzheimer tedavisinde etkili olabileceğini düşündükleri retinoik asidin yeni Alzheimer ilaçlarının geliştirilmesi üzerinde çalışmaları bulunmaktadır.

Araştırmacılar  A vitamininden elde ettikleri sentetik retinoik asit formunun nörolojik hastalıklar üzerinde tedavi edici etkisinin olabileceği görüşünde.

Diyetle alınan A vitamini vücudumuzda bir takım biyokimyasal reaksiyonlar sonucunda retinoik aside dönüştürülür.Elde edilen retinoik asit beyindeki spesifik reseptörlerle etkileşime geçerek merkezi sinir sisteminin gelişiminde rol alır. Özellikle prenatal beyin ve göz gelişiminde önemli bir etkisi bulunmaktadır. Yetişkinlerde  ise retinoik asidin rolü daha çok dejeneratif ve psikiyatrik nöral hastalıklarda yoğunlaşmıştır.

Araştırmacılar çalışmaları sonucunda elde ettikleri sentetik retinoik asit formunun beyin reseptörleriyle normal retinoik asitten daha güçlü bir şekilde etkileşime geçtiğini tespit etmişlerdir.

Çalışma sonucunun başta Alzheimer olmak üzere Parkinson gibi diğer birçok nörodejenatif hastalıkta törepatik etkisinin olabileceği çalışmayı sürdüren bilim adamlarının hemfikir olduğu bir konu. Bunun yanı sıra çalışmalara eklenen herhangi bir bileşenin dahi süreç üzerinde önemli bir etkisinin olduğunu söylemek mümkün.

Son olarak Profesör Peter McCaffery konuya açıklık getiriyor ve çalışmayı şu şekilde özetliyor;

Vücutta hali hazırda bulunan A vitamininin tek parça ve daha etkili olabilecek bir şekilde elde edilmesinin sonucunda vücutta sentezlenen retinoik asidin sentetik formu oluşturuldu.Yaptığmız araştırmalar  ise  sentetik retinoik asit formunun Alzheimer üzerinde törepatik etkisinin olabileceğini kanıtlamıştır.

http://neurosciencenews.com/vitamin-a-sprout-alzheimers-5809/

Tuğçe BAYAR

mail-grubu