Categories: Genel

Bir Besinin Aynı Miktarı Herkes için Aynı Kalori Değerine Mi Sahip?

Posalı besin tüketiminin çok önemli olduğunu biliyoruz. Basit karbonhidrat kaynakları yerine kompleks karbonhidratları tüketmemizin daha yararlı olduğunu biliyoruz. İnsanların posa yönünden zengin gıdalarla beslenip, daha fazla enerji alıp, kilo artışı yaşadığı bazı elzem durumlardan bahsetmek istiyorum.

Bağırsak sağlığı yerinde olan bir insan, doğru miktarda kompleks karbonhidratla aldığı posa miktarıyla gayet mutludur. Fakat bazı kötü beslenme faktörleri ve çeşitli nedenlerle bağırsağında oluşan kötü bakterilerin miktarı, iyi bakterilerin miktarından fazla olmaya başladığında normalde tokluk hissi sağlayan, bağırsak hareketlerini kolaylaştıran ve sindirilmeyen posanın görevi bu noktada değişmeye başlıyor.

Bağırsakta artan kötü bakteriler bu sindirilmeyen ve bağırsak hareketlerini kolaylaştıran posayı sindirmeye başlıyor,dengesiz bir mikrobiyota ayrıca,iltihap kaynaklı damarlanmaya ve mukozada ki kan akışını artırarak besin emiliminin  artmasına neden oluyor.Hatta bu bakteriler nişasta yıkımında daha etkili olabiliyor ve siz ek olarak kalori almış oluyorsunuz, hem de bağırsak hareketleriniz azalmış oluyor ve sindirim sistemi sorunları yaşamaya başlıyorsunuz.

İntestinal mikrobiyota, emilim ve emülsifikasyon özellikleri üzerinde doğrudan etkisi olan konjuge safra asitlerinin düzenini de değiştirmektedir.Bu olay bağırsak mikrobiyotasının dengesizliğine bağlı olarak gerçekleşmektedir.

Sonuç olarak,bağırsak mikrobiyotası,vücut bileşimini etkileyebilmekte, yağ dokusunun genişlemesine neden olarak obezite riskini artırabilmektedir.Mikrobiyota dengesini korumak bu noktada önem taşımaktadır.

Bir örnek verecek olursam;

  • Bağırsak mikrobiyotası dengeli olan insan; 1 ince dilim beyaz ekmek yediğinde; Yaklaşık; 69 kkal alıbiliyorken
  • Bağırsak mikrobiyotası dengesiz olan insan; 1 ince dilim beyaz ekmek yediğinde; 86.28 kkal alabilmektedir.

Beyaz ekmeğin posa miktarı ise 4,32 g dır. Kötü bakteriler posayı da sindirmeye başladığında bir ince dilim beyaz ekmekten ek olarak 17.28 kkal enerji almış olursunuz.

Yani besin etiketinde yazan kaloriden daha fazla kalori alıyor olabilirsiniz.

Ama şunu da dikkate almak gerekir ki mikrobiyota çok çabuk değişkenlik gösterebilir yani bakteriyel dağılım durağan değildir.Mikrobiyomunuz için iyi şeyler yaparak sağlığınızı korumaya devam edebilirsiniz.

Ayşe VURAL

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi nde lisans eğitimim devam ediyor.

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

2 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago