Chia tohumu – Dyt Rümeysa ÖZKAN

chia tohumu, zayıflama tohumu, diyet takviyeleri, diyetisyen rümeysa özkan, konya diyetisyen rümeysa özkan, dyt rümeysa özkan, güç ve enerji besinleri

0
967
www.diyetisyenstore.com

Son günlerde oldukça popüler olan, özellikle zayıflamaya yardım ettiği iddia edilen Chia tohumunu gelin beraber inceleyelim.

NEDİR BU CHİA TOHUMU?

Chia, Meksika ve Guatemala’da yetişen bir adaçayı türü olan SalvicaHispanica’nın tohumudur.

Geçmişte Aztekler ve Mayalar için önemli besin kaynağı olan Chia tohumu, maya dilinde “güç ve enerji” anlamına gelmektedir. Boyutları genellikle 1mm çapındadır ve oval şeklindedir. Rengi siyah ya da beyaz olabilmektedir fakat kahverengi olanları henüz olgunlaşmamış olup tüketilmesi sağlık açısından uygun değildir.

Vücut sağlığı açısından faydalı bir besindir. Yüksek miktarlarda protein, yağ ve lif içerir. Chia tohumu, bitkiler arasında en çok omega 3 yağ asiti içeren bitki olmakla beraber omega 3’ün en iyi kaynağı olarak bilinen Somon balığından daha fazla miktarda omega 3 yağ asiti içerir.

BESİN İÇERİĞİ:

Ortalama 3 yemek kaşığı (30 gr) Chia tohumu, 146 kaloridir. 12.6 g karbonhidrat, 4.95 g protein, 9.21 g yağ ve 10.32 g diyet lifi içerir, günlük kalsiyum ihtiyacının ‘ini karşılar. Yüksek miktardaki kalsiyum içeriği dişleri ve kemikleri güçlendirir, osteopozdan korunmaya yardımcı olur. İçerdiği diyet lifleri sayesinde de sindirim sisteminin çalışmasına yardım eder.

ÇÖLYAKLILAR İÇİN SAĞLIKLI BİR ALTERNATİF:

İçeriğinde glüten bulunmaması, protein miktarının zengin olması Chia’yıçölyaklılar için alternatif bir besine dönüştürür. Özellikle süte ve pudinge kolayca eklenerek lezzetli süt tatlıları yapılabilir.

CHİA TOHUMU ZAYIFLAMAYA YARDIM EDİYOR MU?

Chia tohumunun zayıflamaya etkisini gözlemlemek amacıyla ABD’de BKI 25 üzerinde olan bireyler üzerine bir çalışma yapılmış. Çalışmada 12 hafta boyunca bireylerin diyetlerine günlük 50gr Chia tohumu eklenmiş. Çalışmanın sonununda bireylerin sonuçlarından elde edilen bulgular, bireylerin kan lipitlerinde ve kilolarında belirgin şekilde değişiklik olmadığını göstermiştir.

ACIKMA SÜRESİNİ UZATIP, MİDEYİ TOK TUTUYOR:

Yapılan çeşitli araştırmalar Chia tohumunun içinde bulunan çözünür liflerin midede sıvı-jelatinimsi bir yapı oluşturduğunu ortaya koymuştur. Oluşan bu jelimsi yapı karbonhidratların parçalanmasını sağlayan sindirim enzimleriyle karbonhidratlar arasında bir set oluşturarak karbonhidratların glikoza dönüşüm süresini yavaşlatır. Böylelikle kan şekerindeki ani iniş-çıkışları önleyerek normal seviyelerde tutar. Oluşturduğu jelimsi yapı sayesinde de acıkma süresini uzatarak mideyi tok tutar.

NASIL TÜKETİLİR?

Belirli bir tada sahip olmayan Chia tohumunu 1 bardak suda yarım saat beklettikten sonra jel kıvamında tüketebilirsiniz. Bu şekilde birbirinden farklı lezzette içecekler hazırlamanız mümkün. Ayrıca süte, yoğurda, pudinglere, kahvaltılık gevreklere, sebze-meyve sularına ve birçok yemeğe de ekleyebilirsiniz. Günlük önerilen tüketim miktarı ise 2-3 yemek kaşığıdır.

CHİA’LI PUDİNG TARİFİ:

Malzemeler:

1,5 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı Chia tohumu
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı kakao (isteğe göre ilave edilir.)
1 tatlı kaşığı tarçın
2-3 adet kuru erik
1/2 kâse nar, 1/2 adet muz

Yapılışı:

Sütün içine Chia tohumlarını ekleyin ve yaklaşık 1 saat buzdolabında bekletin. Kuru erikleri ve muzları küçük küçük doğrayın. Diğer tüm malzemeler ile beraber doğradığınız meyveleri ve narı jel haline gelmiş süte ekleyin. Güzelce karıştırdıktan sonra tekrar buzdolabına koyun. Yarım saat ya da 1 saat içinde pudinginiz tüketime hazır hale gelir. Afiyet olsun.

mail-grubu