Çocuklara Tam Buğday Unu Önermiyoruz

    0
    178
    www.diyetisyenstore.com

    Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Atlı, mineral maddelerin eğiliminde sorunlar oluşabileceğinden dolayı çocuklara tam buğday unu içeren yiyecekler önermediklerini söyledi.

    Prof. Dr. Ayhan Atlı, AA muhabirine yaptığı röportajda, uzun süre Türkiye’de beyaz unla yapılan ekmekler kullanıldığını, son yıllarda bu unlarda kepek miktarlarının artırıldığını belirtti. Tam buğday ununu hem sağlık hem de besin değerinin beyaz una nazaran daha yüksek olduğunu belirten Ayhan Atlı, tam buğday unuyla yapılan yiyeceklerin lif açısından zengin olduğu için kilo yapmadığını ve kalp, şeker hastalıkları olanlara da önerildiğini belirtti.

    Maya bulunduran ekmeklerde tam buğday unu kullanılmasının altını çizen Atlı, bu yolla kepekten kaynaklanan yan etkilerin de kaybolduğunu belirtti.

    Her Gıdanın Fazlası Zarar Verir

    Tam buğday unlarının yetişkinlere yararının olduğunu ancak çocuklar için aynı şeyi söyleyemeyeceğini belirten Atlı, ‘’ Çocuklara tam buğday unlu mamüller önermiyoruz. Fitik asit açısından kaynaklanan bir sorun. Fitik asit, gıdalarla beraber alınan demir ve kalsiyum gibi mineralleri bağlayarak vücut için kullanılamaz hale getirir. Bu yüzden de mineral maddelerde emilim açısından sorunlar oluşabiliyor. Belli yaştan sonra da kilo sorunu olan veya hastalıklı olan, diyabet, kalp ve damar hastalığı bulunan bireylerin yemesi gerekiyor. Burada ekmek yenmeli mi yenmemeli mi tartışması sürüyor. Her gıdanın tabi ki fazlası zararlı. Ekmek için de bu geçerli. Günde 3 ekmeği tek başınıza yerseniz tabi ki zarar verir. Dengeli beslenme en önemli husus. Ekmeği de abartmadan yersek sorun olmaz.’’ Dedi.

    mail-grubu