Diyetisyen Karacanoğlu’ndan Kilo Alma Yöntemleri

    0
    175
    www.diyetisyenstore.com

    Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Bölümü’nde çalışan Diyetisyen Elif Yıldırım Karacanoğlu, ideal kiloda olmak için neler yapılması gerektiğini anlattı. Sağlıklı bir hayat sürmek için kilo dengesinin belli bir düzeyde olmasının gerektiğini belirten Karacanoğlu, ‘’İdeal kiloda olmak ve kilo alma sürecinde, bireylerin günlük hayatında uyguladığı beslenme alışkanlıkları çok önemlidir.’’ Dedi.

    İdeal Kilonuzu Hesaplayın

    Karacanoğlu, ‘’İdeal kilonun hesaplanması beden kitle endeksi ile yapılır. 18.5-25 Aralığı normal kiloları temsil eder. 18.5’un altı ise aşırı zayıf kabul edilir. Örnek vermek gerekirse boyunuz 1.72 ve kilonuz 50 ise bu durumda BKİ değeriniz 17 çıkmaktadır. Olmanız gereken minimum kilo 55’tir.” Dedi.

    Diyetisyen Karacanoğlu, metabolizmanın çok hızlı çalıştığını belirterek kilo alma yollarını şu şekilde anlattı. ‘’En başta bu durumu tahlillerle incelemeliyiz. Örnek vermek gerekirse tirodiniz fazla çalışıyor olabilir, şekeriniz yüksek olabilir veya vitamin eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Aşırı egzersiz mi yapıyorsunuz ya da çok az mı yiyorsunuz? Buna rağmen kilo alamıyorsanız bir beslenme uzmanı ile görüşmelisiniz. Zayıf biri için kilo almak oldukça zordur. Yaş ilerledikçe kilo alma olasılığımız artar. Burada asıl sorun yaş ilerlediğinde kilolu olmak. Kendinize ait bir beslenme günlüğü tutabilirsiniz. Diyetisyeniniz ile bu günlüğe belirlediğiniz besinler ile bir liste yapın. Bu sonuçları maddeler ile belirlemelisiniz. Yeni ve sağlıklı bir beslenme düzeni yaratıp onu takip edin. Sağlıklı beslenmeyi hedef almalısınız. Böylece vücudunuz ideal kiloya bir süre sonra ulaşacak.’’ Dedi.

    Ayrıca Karacanoğlu, ideal kiloda olmak için yapılması gerekenleri şöyle anlattı.’’ Sık sık beslenmelisiniz günlük olarak ihtiyacınız olan kalorinin 500 kalori üstüne çıkabilirsiniz. 500 kaloriyi örnek olarak 2 bardak ayran veya bir adet sandviç ile karşılayabilirsiniz. Ayrıca en az 6 öğün yapmanız da gerekiyor. Öğün aralarında beslenmeniz de gerekir. Hacim olarak küçük ancak kalori olarak yüksek değerleri barındıran içecek ve yiyecekleri tüketin. 1 avuç kuruyemiş yerseniz 300 kalori alırsınız ve yemek yemenize de engel olmaz.’’

    Tatlı Yiyin ve Spor Yapın

    Ayrıca günlük beslenmemizde protein ve süt, yoğurt meyve gibi besinlere de yer vermemizi belirten Karacanoğlu, ‘’Tatlılar hem çok enerji verir hem de çabuk acıktırır. Bu nedenle de sağlıklı ve sütlü tatlılar tüketin. Tatlınızın üzerine dövülmüş fındık ve ceviz gibi şeyler de koyabilir ve kalorinizi artırabilirsiniz. Ye yat yapmak yerine spor yapmanız gerekir. Spor yaparak kolayca acıkabilirsiniz. İştah açıcı vitamin ve kalori, protein haplarını kullanmak yerine doktorunuza danışmalısınız. Bilinçsiz şekilde bu hapları kullanmak böbreğiniz ve karaciğerinize zarar verebilir.’’ Dedi.

    mail-grubu