www.diyetisyenstore.com
Seçil Çavdaryemez
Seçil Çavdaryemez

Ramazan Ayı’nda Yaşlı Beslenmesi

Onbir ayın sultanı sultanı Ramazan’a sayılı günler kaldı… Ramazan’da oruç tutan her yaş grubu beslenme düzeni değişikliğinden etkileniyor haliyle. Biz ‘’Diyetisyenler’’ ve ‘’Diyetisyen Adayları’’ olarak bilgilerimiz ile yol göstermek bu dönemde sağlayabileceğimiz en büyük fayda olacaktır. Her yaş grubuna ve özel durumlara uygun önerilerde bulunurken hassas davranacağımız gibi özellikle bu durumda en fazla hassasiyet göstereceğimiz grup yaşlılar olmalı.

Yakın çevremizde -özellikle yaşlılarımızda- dikkatinizi çeken bir nokta olmuştur; yapılan yanlış beslenme alışkanlıkları…

Ramazan sofrası denilince gerek reklamların etkisi gerekse kültürel adetimizden dolayı zihinlerde büyük ve kalabalık sofralar canlanıyor ve tabi ki baş köşede nenelerimiz/dedelerimiz yer alıyor.

Onlara olan saygı ve sevgimizi sadece baş köşelere oturtarak değil aynı zamanda sağlıkları için düşünerek hazırlanan yiyecek ve içeceklerimiz ile de göstermeliyiz.

Her ne kadar da yaşlılarımız beslenme alışkanlıklarını değiştirme konusunda direnseler de bizler onlara destek ve örnek olarak işlerini kolaylaştırabiliriz . Yanlış beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerektiğini  sebepleri ve sonuçları ile açıkladığımız takdirde ikna olmaları kolaylaşacaktır.

Örnek olmak adına sofrada yediden yetmişe özen göstermesi gereken önerilerin birkaçını yazalım öyleyse…

Örneğin;

  • Ramazan = Pide olayını yıkmamız gerekir. Beyaz un içeren pide yerine tam buğday, tam tahıllı veya çavdar ekmekleri ile sofralarımızı çeşitlendirmeliyiz.
  • Başlangıç olarak hurma/zeytin/ üç-dört yudum su ile uzun süre açlık ile yavaşlan sistemimize aynı şekilde yavaş yavaş besin göndermeliyiz.
  • Yaz dönemi oruç tutarken özellikte sıvı-elektrolit kaybımızın karşılanması için iftar ile sahur arasında su açığımızı yavaş yavaş tüketerek telafi etmeliyiz.

*(BUNU BEN KENDİMDEN ÇOK İYİ BİLİYORUM. GÜNDE EN AZ 1.5 LİTRE SU İÇERİM VE ANNEANNEMDE BENİMLE BİRLİKTE İÇERJBİZLERE BELLİ ETMESELERDE ÖRNEK ALIYORLAR.ONLARA SU İÇMELERİ GEREKTİĞİNİ HATIRLATALIM VE UYUYANA KADAR SAAT BAŞI 1 BARDAK SU BİZİM ELİMZDEN OLSUN.

  • Ardından bir kase (ne çok sıcak, ne çok soğuk) ılık çorba ile bağırsakları yumuşatmaya yönelik güzel bir seçim yapabiliriz.
  • Çorbaları içtikten sonra 5-8 dk arası midemizi dinlendirmeliyiz.
  • Et grubu yemekleri kendi yağında pişirmeye ve ideal porsiyonları aşmadan tüketme konusunda hassas olmalıyız.
  • Sebze yemekleri hazırlanırken az miktarda ve kaliteli yağları tercih etmeliyiz.
  • Yemeklere hazırlama sırasında az miktarda eklenen tuzun dışında yemek esnasında ilave etmemeye özen göstermeliyiz.
  • Özellikle ana öğünlerde mutlaka süt grubundan(ayran, yoğurt, kefir, süt) bir porsiyon yer vermeliyiz.
  • Yemeklerimizden 60-90 dk sonra altın vuruş olan; Fiziksel Aktivite
  • İFTARDAN SONRA ELLERİNDEN TUTALIM VE 1 SAAT KADAR YAVAŞ ADIMLAR İLE HAREKETLERİNİ SAĞLAYALIM.HEM TEMİZ BİR HAVA ALMAK ONLARI MUTLU EDECEKTİR HEM DE İFTAR SONRASI 1 SAAT YÜRÜYÜŞ HAZIMSIZLIK SORUNU ÇEKMELERİNİ ENGELLEYECEKTİR.UNUTMAYALIM Kİ HAREKET TÜM HASTALIKLARIN DÜŞMANIJ
  • Haftada en fazla iki gün olarak tüketebileceğimiz grup tatlılar tabii… Ramazan Dönemi’nde de her ne bahane ile sunulursa sunulsun şerbetli tatlılara elimiz gitmemeli. Bu gruba en güzel alternatif ise Sütlü Tatlılar olduğunu söylemek mümkün.
  • Son olarak İftarı atlamadığımız gibi sahur öğününü de, gün içerisinde kan şekerimizin daha uzun süre dengede kalabilmesi için atlanmaması gerektiğini belirtmeliyiz.

YAŞLILARIMIZI SAĞLIKLI BESLEYELİM..SAĞLIKLI BESLENMEK YAŞLILARI MUTLU EDER..YAŞLILARIN MUTLU OLMASI BİZİ DAHA DA MUTLU EDER.

[vc_cta h2=”Yazar :  Seçil Çavdaryemez” txt_align=”center” style=”flat” color=”pink” css_animation=”top-to-bottom”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]
mail-grubu