moleküler diyet egitimi banner

Bilirubinin kanda aşırı miktarda bulunmasından meydana gelir. Karaciğer de tıkanıklık olursa, karaciğer safrayı dışarı atamaz. Kandaki alyuvarların bozulması ile insan rengi, özellikle gözleri sararır idrarının rengi kahverengiye yakın renkte olur. Dışkısı çok kokar. Ciltte kaşınma başlar. Sarılık, karaciğerin zararlı mikroplarla iltihaplanması sonucu oluşur. Hastalık yapan mikroplar genellikle mikroplu içecek ve yiyecekler ve hasta insanla temas edince bulaşır.

Karaciğer, vücudun fabrikasıdır. İltihaplanınca işlevini yerine getiremez, iyileşmesi için dinlenmesi ve iyi beslenmesi gerekir. Çok yağlı besinler alındığında, karaciğer safra yapmak zorunda kalacağından doğru değildir, et yağlı olduğundan, karaciğeri yorar. Yumurta, süt, yoğurt ve yağlı az et, özellikle tavuğun beyaz eti, balıketi, karaciğer dokusunun iyileşmesi için gerekli olan proteinin en iyi kaynağıdırlar.

Ancak çok ağır durumlarda (kanda amonyağın fazla olması gibi ) protein geçici olarak sınırlanır. Protein sınırlı alındığında,  protein kalitesinin yüksek olması istenir. En üstün kaliteli protein yumurtada bulunur.

Bu nedenle, yumurta, yağsız etler, süt, yoğurt, sütlü tatlılar, meyve suları ve ezmeleri sarılıkta başta gelen besinlerdir. Kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden sakınılmalıdır.

Kaynak : Yüz soruya yüz yanıtla sağlıklı beslenme Baysal. A , Ankara.

[vc_cta h2=”Yazar: Diyetisyen Kenan YILDIRIM” txt_align=”center” style=”flat” color=”pink” css_animation=”top-to-bottom”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]

mail-grubu