Bazı Katkı Maddeleri Obeziteye Sebep Oluyor

    0
    188
    www.diyetisyenstore.com

    GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Avrupa Birliği standartlarına göre toplamda 4500 çeşit katkı maddesi piyasada gıda ve ilaç, kozmetik gibi alanlarda kullanmak üzere satıldığını söyleyerek bu ürünlerin çoğunun kanser, kalp damar hastalıkları, obezite, diyabet gibi rahatsızlıklara neden olduğunu belirtti.

    Katkı maddelerinin satışını teşvik etmek ve pazarlanmasını kolaylaştırmak amacıyla gıdalara ilave edilen kimyasal maddelerin olduğunu belirten Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, ‘’ Günümüzde toplam 4500 çeşit katkı maddesi piyasada gıda ve ilaç, kozmetik gibi alanlarda kullanmak üzere satıldığını biliyoruz. Bu ürünlerin çoğunun kanser, kalp damar hastalıkları, obezite, diyabet gibi rahatsızlıklara neden olduğunu tespit edildiği halde sanayi patronlarının para kazanma hırsları yüzünden insanların midelerine ve vücutlarına bu zehirler veriliyor. Devletler de bu olaya sessiz kalıyor.’’ Denildi.

    Katkı Maddeleri İçin Ülkeler Sınırlamalar Getirebilir

    Dr. Büyüközer, “Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) ile Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın (FAO) katkı maddeleri üzerinde çalışan ‘Ortak Uzmanlar Komitesi’ (IECFA) dünyada katkı maddelerin ile yapılan toksikoloji çalışmaları inceler ve Uluslararası Gıda Kodeksi Komisyonu’na tekliflerini iletir. IECFA, burada katkı maddelerinin özelliklerini inceler ve analizlerle standardize eder. Katkı maddesiyle ilgili A, B, C listelerini hazırlar. A listesi pozitiftir. B listesi değerlenmesi tamamlanmayan ürünler bulunur. C listesi de negatiftir ve burada yer alan katkı maddeleri mimlenmiştir. Daha sonralarda yapılan çalışmalarla bu maddelerin yerleri değişebilir. Uluslararası kuruluşta kabul edilen katkı maddesine numaralar verilir. Mesela Monosodyum Glutomat. Bu madde GİMDES’in kara listesinde bulunur. 621 numarasına sahiptir. Tartarin numarası 102’dir. Bu listelerden numaralar ile Avrupa Ekonomik Topluluğunda kullanımına izin verilen maddelere E kodu verilir. Mesela Monosodyum Glutomat kullanımına izin verilirse E 621 olarak listelenir.’’ Dedi.

    Türkiye’de AB’ye uyum programı uygulandığı için aynı şekilde numaralandırma kullanıldığını belirten Büyüközer, kullanılması için izin verilmiş katkı maddelerine ülkelerin sınırlamalar getirmesinin altını çizerek ‘’Nitekim listede olduğu halde bazı katkı maddeleri ABD, Avusturya, Avrupa gibi yerlerde ülke sınırları içinde yasaklandı.’’ Dedi.

    Gıdalarda Domuz Yağı ve Domuz Katkı Maddeleri

    Çoğu kez kimyasal olarak bileşiklerin kökenini bulmanın mümkünatının olmadığını ama üretici firmanın bunu bildiğini, bu yüzden GİMDES olarak bu ürünlere sertifika vermediklerini belirten Dr. Büyüközer sözlerini şöyle devam ettirdi. ‘’ Bazı zamanlar çok hassas ve detaylı testler yapılır. Bu testler Türkiye’de yapılamıyor. Bu yüzden mümkün olduğu kadar doğal gıdalarla beslenilmelidir. Dinimizin bize söylediği ‘’Şüpheli şeylerden kaçının.’’ Sözüne uyarak şüpheli ürünleri belirleyip bunlardan kaçınmalıyız.’’ Dedi.

    mail-grubu