Merve Afiyon - Cilt Sağlığı ve Beslenme
www.diyetisyenstore.com

CİLT SAĞLIĞI VE BESLENME

Derimiz, vücudumuzu sararak çevreye karşı bir koruma sağlar. Yapısındaki ter bezleri ile solunum yapar ve zararlı maddeleri dışarı atar. Vücut metabolizmamızın ayrılmaz bir parçası olan derimiz  D vitamini ve kolesterol sentezinde de görevlidir. Ayrıca immün sistemde görev alarak birçok mikroorganizmaya karşı seçici davranır.

Elbette vücudumuz için bu kadar önemli olan organımız cildimizin sağlıklı olması da çok önemlidir.

Sağlıklı bir cilt; yüzeyi düzgün, rengi normal, hafif nemli ve esnek, ter ve sebum üretiminden dolayı kendine özgü kokulu olmalıdır.

Cilt sağlığında; genetik yatkınlık, stres, immün sistem ve hormon seviyeleri önemli bir yere sahiptir.

Cildin doğal yapısının bozulmasında ise beslenme bozuklukları, serbest radikaller, bazı zehirli maddeler, ultraviole ışınları ve mekanik etkiler doğrudan ilişkilidir.

Cilt Sağlığı ile Doğrudan İlişkili Besinler

Protein

Proteinin hayvansal ve bitkisel kaynaklardan yeterince alınması kuru ve hipopigmentasyonlu bir cilt oluşmaması için son derece önemlidir. Yetersiz protein alımında çatlak, kuru ve esnekliğini kaybetmiş bir cilt oluşabilir. Ayrıca yetersiz miktarda protein alımı ödem riski oluşturur.

Yağlar

Uzun süre yetersiz yağ alımında egzama oluşabilir. Fazla yağ kaybı ise idiopatik steatore ile ilişkilidir. Özellikle bebek egzamalarında doymamış yağ asitlerinin düşük olduğu görülmektedir.

Vitaminler

A vitamini: Epitel dokunun oluşumunda ve farklılaşmasında çok önemlidir. Eksikliğinde deri lezyonlarına, deride kuruluk ve çatlaklara, saç dökülmelerine rastlanabilir.

D vitamini: D vitamini deride güneş ışınlarının yardımıyla sentezlenir. Özellikle sedef hastalığında D vitamininden faydalanılır. Derideki bağışıklık sisteminin işlemesinde çok önemlidir ve epidermal keratinizasyonun düzenli olmasını sağlar.

K vitamini: Mekanik etkenlerle oluşan yaralanmalarda kanamayı durdurmada etkilidir ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.

E vitamini: Antioksidan özelliği sayesinde epitel dokuyu korur. Güneş yanıklarında ve yaşlılıkta ortaya çıkan lekelerde tedavi amaçlı kullanılır. Ayrıca cilt kanserlerinde ağızdan veya doğrudan kullanılmasının faydalı olduğu savunulmaktadır.

C vitamini: Cilt düzgünlüğünün sağlanmasında ve cilt renginin normal görünmesinde görevlidir. Ayrıca varis oluşumunun önlenmesinde ve tedavisinde yardımcıdır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. C vitamini; bazı dermatit hastalıklarında, sedef hastalığında ve aknede tedavi amaçlı kullanılır.

B grubu vitaminleri: Bu grupta birçok vitamin çeşidi bulunmakla birlikte ortak özellikleri yetersizliklerinde deride kuruluk ve cansızlık, saç dökülmesi ve deri lezyonları görülmesidir. B grubu vitaminleri cildin yenilenmesi için elzemdir ve günümüzde kozmetik ürünlerde de kullanılmaktadır.

 

Mineraller

Bakır: Cildin esnekliğinin sağlanmasında ve sıkılaşmasında etkilidir. Ayrıca cilt yaralanmalarında tedavi amacıyla kullanılıyor.

Çinko: Yetersizliğinde dermatit, egzama, saç dökülmesi olduğu ve tırnak gelişiminin normal olmadığı görülmektedir. Ayrıca ağızdan alındığında veya lokal olarak kullanıldığında akne lezyonlarının ilerlemesini durdurmaktadır. Çinko, cilt yaralarının iyileşmesinde de kullanılmaktadır.

Selenyum: Cilt kanserini önlemede çok etkili olduğu savunulmaktadır ve ultraviole ışınlarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Sonuç olarak; cilt sağlığınız beslenmenizin aynası gibidir. Cildinizdeki kurumalar, lezyonlar, akneler veya canlılığını kaybetmiş bir renk tonu;  yetersiz ve dengesiz beslendiğinizin bir işareti olabilir.

Sağlıklı ve doğal görünümlü bir cilt için vücudunuzun ihtiyacı olan makro ve mikro besin öğelerini yeteri kadar almayı ihmal etmeyin.

Sevgilerimle…

Merve AFİYON

NOT: Bu yazı sayın hocamız Dr.Ayşe Baysal ve arkadaşlarının yazdığı Diyet El Kitabı’ndan yararlanılarak hazırlanmıştır.

 

 

 

 

 

mail-grubu