Gizem Usanmaz İntermittent Fasting diyeti nedir
Gizem Usanmaz İntermittent Fasting diyeti nedir
www.diyetisyenstore.com

İntermittent Fasting Nedir?

Bu diyette yediğimiz şeyin önceliğinden önce ne zaman yediğimizle ilgileniriz. Türkçeye aralıklı açlık olarak giren bu diyetin farklı şekilleri bulunmaktadır. Sınırlı kalori alımının yaşam üzerindeki etkisini değerlendiren ilk bilimsel çalışma , yaklaşık 84 yıl önce sıçanlarda gerçekleştirilmiştir.Hayvanlarda sınırlı besin alımının yaşam ömrünü önemli ölçüde uzattığını göstermiştir.

intermitten-fasting-nedir genc diyetisyenler
intermitten-fasting-nedir genc diyetisyenler

Ramazan ayında tutulan oruçla benzerlik gösteren çeşidi de olan bu diyette hızlı kilo kaybına ulaşmak mümkündür fakat gıda alımında meydana gelen ciddi değişikliklerin sağlık üzerine etkileri incelenmeli ve uzun vadede sonuçları gözlemlenmelidir.

İntermittent Fasting Çeşitleri Nelerdir?

  1. Günlük İntermittent Fasting

Günün 16 saatini aç geçirerek geri kalan 8 saatte yemek yiyebiliyorsunuz. Burada ki amaç aç kaldığınız süre zarfını uzun tutmak. İstediğiniz her şeyden yeme hakkına sahip olduğunuz bu diyette basit şekerden ve tuzdan uzak durmalısınız.

  1. Tek Öğün Beslenme (Alternatif Beslenme)

Oruç süresi 24 saattir. Haftanın belirli günlerinde bu yöntemi kullanabilirsiniz. Tek öğünden oluşan bu beslenme stilinde oruç sırasında kalorisi olmayan sıvı şeyleri tüketebilirsiniz. Örneğin çarşamba günü akşam yemeğini yedikten sonra perşembe günü akşam yemeğine kadar hiçbir şey tüketmiyorsunuz. Cuma gününü serbest bırakıp akşam yemeğinden sonra 24 saatlik açlık diyetine başlıyorsunuz.

  1. 5:2 Diyeti

Doktor Michael Mosley’nin  geliştirdiği 5:2 yönteminde haftanın beş günü normal beslenme 2 gününde ise vücudun harcadığı kadar enerji alması sağlanır. Oruç zamanında kadınların 500 kalori, erkeklerin 600 kalori tüketmesi önerilir.

Oruç Diyeti - Genç Diyetisyenler
Oruç Diyeti – Genç Diyetisyenler

İntermittent Fasting Sağlık Üzerine Etkileri

  • Hayvan modellerinde yapılan çalışmalarda çok çeşitli kanserlerin ilerlemesini geciktirmede kemoterapi kadar etkili olabileceğini, normal hücreleri toksik etkilerden koruyabildiğini göstermiştir. Tümörün görülme sıklığında azalmaya neden olmakta ve tümör başlangıcını geciktirmenin yanı sıra tümör benzeri alanların sayısını azaltmakta etkilidir.
  • İntermittent fasting diyeti tip 2 diyabetli kemirgen hayvanlarda hastalığı önleyebilir ve tedavi edebilir. Kum sıçanlarında yüksek yağlı bir diyetle beslendiklerinde insülin direnci ve şeker hastalığı oluşur günlük intermittent diyetiyle bu hastalıklar tedavi edilebilir.
  • Fareler üzerinde yapılan koşu bandı dayanıklılık testinde intermittent fasting diyetiyle beslenen farelerin normal beslenen farelere göre daha dayanıklı olduğu gözlemlenmiştir.
  • Fareler üzerinde uygulanan intermittent fasting diyetinde sinir hücrelerinin hayatta kalmasını sağladığı ve kök hücreden üretilen sinir hücrelerinin sayısını arttırdığı ileri sürülmektedir.
  • Aşırı kilolu kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, 8 haftalık kalori kısıtlaması kan basıncında , LDL kolesterol ve trigliseritlerde önemli azalmalar sağlamıştır.
  • Hayvan çalışmalarında intermittent fasting diyetinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği görülmektedir.
  • Obez hastalarda yapılan bir çalışmada haftanın bir günü 500 kkalden daha az beslenmişler diğer günler serbest bırakılmıştır. Bu rejimin 20 haftasından sonra vücut ağırlığı başlangıçtan % 9 azalmıştır.

İntermittent Fasting Diyetini Uygulamalı Mıyız?

Mevcut sonuçlar intermittent fasting diyetini sağlık için yararlı olacağını düşündürmektedir fakat deneylerin çoğunun hayvanlar üzerinde test edilmesi insanlar üzerinde ki deneylerin az olması bizler için bir soru işaretidir.

  • İntermittent fasting diyetinin üreme ve özellikle kemik sağlığı açısından zararları araştırılmalıdır.
  • Diyetin uzun süre açlık gerektirmesi uzun vadede sürekliliği getiremeyeceğinden başarısız bir sonuçla karşılaşılabilir.
  • Çocuklarda, yeme bozukluğu olan kişilerde, metabolik hastalıklarda, hamilelerde uygulanmamalıdır.

Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmek için diyetisyenden yardım almanızı kendi vücudunuzu tanıyarak doğru olan beslenmeyi hayatınıza adapte etmenizi tavsiye ederek yazımı bitiriyorum.

kahve ve kitap - genç diyetisyenler
kahve ve kitap – genç diyetisyenler

İyi günler sevgili okurlar kahve ve kitap ikilisi kadar güzel bir gün geçirmeniz dileğiyle.

Gizem USANMAZ 

 

 

 

 

 

 

 

 

mail-grubu