www.diyetisyenstore.com

AZ YİYORUM AMA YİNE DE KİLO ALIYORUM DİYENLERE MEKTUP VAR!

Kilo direncinin sebepleri genelde multifaktörlerdir. Yani birden fazla anormal durum sebebiyle kilo direnciniz oluşabilir.

Yazıma öncelikle bunun psikolojik bir direnme söz konusunun da olabileceğinden bahsederek başlamak istiyorum. İş stresi olsun, aile içi ortam olsun, arkadaş ortamı olsun her türlü durum kilo durumunu da etkilemektedir. Gün içindeki duygudurum değişimlerimiz bile o gün ki yeme düzenimizi değiştirecek hale gelebilmektedir. (Mutsuzken kendimizi yemeye verip yeme miktarını fazla kaçırmak gibi) Çoğu kişi kilolarından kurtulmak isteyip de veremediğinde işte belki de öncelikle bu durumlara bakılması gerekmektedir. Yaşadığı olaylardan dolayı kiloyu kendine koruma kalkanı edenler öncelikle kafalarında bu durumu bitirmeli. Yani ne demek istiyorum? “Ben kiloluyum, benim ondan aşağı kalır yanım yok, kilolu olduğum için güçlüyüm bana yaklaşamaz ve bana bir şey yapamaz, ben kendimi kilolarım sayesinde koruyabiliyorum.” düşüncesindeki insanlar ne kadar çok diyet yapmak isterlerse istesinler görülecektir ki hiçbir diyet olumlu sonuç vermeyecektir ve bu da belki de bireyde önyargının oluşmasına neden olarak ileride vereceği kiloları dahi veremeyecek hale getirmektedir.Kişi ne zaman kafasından bu kiloyla korunma düşüncesini atıp diyete başlarsa o zaman olumlu sonuçlar almaya başlayacaktır.

Şimdi gelelim bilimsel verilere. Az yediğiniz halde kilo aldığınızı düşünüyorsanız muhtemelen metabolizma hızınız düşüktür. Metabolizma hızını bir çok faktör etkilemektedir.

Çok az beslenmek: 3 ana öğün, en az 3 ara öğün yapılarak hem metabolizma hızı artar hem de kan şekeri dengede tutulacağı için bir sonraki öğünde çok miktarda yemeyi azaltarak kilo vermede ve kilo kontrolünde büyük etkisinin olacağı görülecektir.

Şok Diyetler: Kısa sürede çok kilo verir misiniz? Evet. Peki geri almaz mısınız? Hayır. Yaptığınız şok diyet sonrasında verdiğiniz kiloları alıp belki de diyete başladığınız kilodan çok daha fazla bir kiloya sahip olacaksınız. Diyet ve spor birlikte yapılmalı ve diyetin aynı zamanda hem psikolojik hem de sabır işi olduğu unutulmamalıdır.

Kullanılan ilaçlar: Doktor ve diyetisyen işbirliği ile bazı ilaçların yan tesirleri vücuda zarar vermeden ortadan kaldırılarak yavaşlayan metabolik hızınızı normale çevirerek kilo kontrolünde ve kilo vermede etkisi görülecektir.

Hormonal rahatsızlıklar: Tiroitin yavaş çalışması gibi hormonal bozukluklar metabolizmayı yavaşlatacağı için az yenilen besin bile olsa kilo alımı ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda önce doktora daha sonrasında ise diyetisyene başvurularak metabolizma hızı normale döndürmeye çalışılır.

Yazan: Burcu ÜSTAD

 

mail-grubu