KAMPİLOBAKTER
KAMPİLOBAKTER
www.diyetisyenstore.com

Kampilobakter nedir? Campylobacter jejuni nedir? Nasıl bulaşır?

Kampilobakter (Campylobacter), gıda kaynaklı hastalıklar arasında önemli bir yere sahiptir. Kampilobakter nedir, nasıl bulaşır?

kampilobakterr
kampilobakterr

Gıda kaynaklı hastalıklar arasında önemli bir konuma sahip olan Kampilobakter (Campylobacter), dünyadaki her 4 ishal vakasından 1’inin nedenidir. Peki Kampilobakter (Campylobacter) nedir?

Kampilobakter (Campylobacter) nedir?

Genelde spiral ve S harfi şeklinde, ince uzun bir bakteri türüdür. Şu anda 17 türü ve 6 alt türü vardır. İnsanlarda en çok hastalık yapan türü C. jejuni ve C. coli olarak bilinir. Daha nadir olarak C. lari ve C. upsaliensis türleri de görülür.

Her 4 önemli ishal vakasından 1’inden sorumludur. Dünyadaki insan gastroenterit vakalarının en yaygın sebebi olarak kabul görür.
Kampilobakter enfeksiyonları genelde hafif seyreder. Ancak yaşlı, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ve çocuklarda ölümcül olarak.
Campylobacter türleri sıcaklık ve gıdaların iyice pişirilmesi ile öldürülmektedir.
Enfeksiyonları önlemek için gıdaları hazırlarken temel hijyen kurallarına uymak gerekir.
Yaygın görülmesi, olası komplikasyonları ve hastalık süresi nedeniyle sosyo-ekonomik açıdan önemlidir. Dünya genelinde her yıl her 10 kişiden 1’i gıda kaynaklı bir hastalık geçirmekte, 33 milyon sağlıklı kişi yaşamını yitirmektedir.

Güvenli olmayan gıdaların en çok neden olduğu hastalık ishal olaylarıdır. Her yıl 220 milyonu çocuk olmak üzere 550 milyon insan bu hastalığı geçirmektedir.

Campylobacter nedir ?

Kampilobakter enfeksiyonu (Campylobacteriosis)
Kampilobakter enfeksiyonu, zoonoz bir hastalıktır, yani hayvanlardan veya hayvan ürünlerinden insanlara geçer.

kampilobakter
kampilobakter

Bakteri enfeksiyonu sonrası hastalık belirtilerinin ortaya çıkması genelde 2 – 5 gün sürer. 1 ile 10 gün arasında da olabilir.
En sık rastlanan Kampilobakter enfeksiyonu belirtileri arasında ishal (genellikle kanlı), karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, bulantı ve kusma vardır. Belirtiler genelde 3 – 6 gün arası sürer.
Campylobacteriosis nedenli ölümler nadirdir. Genelde küçük çocuklar, yaşlılar ve AIDS gibi halihazırda ciddi bir hastalığı olanlarla sınırlıdır.
Bakteriyemi (kanda bakteri bulunması), hepatit, pankreatit (karaciğer ve pankreasın sırayla enfekte olması) ve düşük gibi durumlar da ortaya çıkabilir.
Enfeksiyon sonrasında reaktif artrit (birkaç ay boyunca eklemlerin ağrılı bir şekilde şişmesi) ve Guillain-Barré sendromu gibi nörolojik hastalıklar meydana çıkabilir.

Kampilobakter Campylobacter nasıl bulaşır Kampilobakter nasıl bulaşır?

Campylobacter sıcakkanlı hayvanların çoğunda yaygın şekilde görülür. Kümes hayvanları, sığır, domuz, koyun ve deve kuşu gibi yetiştirilen hayvanlarda yaygındır. Köpek, kedi ve kabuklu deniz ürünlerinde de bulunur.

Genelde gıda yoluyla bulaşsa da, kirli su ile de bulaşabilmektedir. En yaygın bulaşma şekli, kesim sırasında dışkıdan karkasa (ete) Kampilobakter bulaşmasıdır.

Campylobacter tedavisi
Genellikle özel bir tedavi gerektirmez, yalnızca elektrolit ikamesi ve rehidrasyon yeterli olur. Ancak bakterinin bağırsaktaki mukoz hücreleri istila etmesi ve dokulara zarar vermesi durumunda antimikrobiyal tedavi önerilmektedir.

 

Kaynak : www.gidahatti.com

mail-grubu