www.diyetisyenstore.com

Kurban Bayramı’na Özel Beslenme Önerileri

İslam dininde önemli bir bayram olan Kurban Bayramı kapımızı çaldı çalacak… Resmi tatil başladı, memlekete yolculuklar devam ediyor. Evler, kıyafetler her şey tamam. Geleneksel yemekler, ikramların yanı sıra sofraların baş tacı gayet tabii kırmızı et olacak.

Kırmızı et; demir mineralinin vücudumuzda en kullanılabilir formunu, B12 vitamini başta olmak üzere B grubu vitaminleri içermektedir ve protein yönünden zengin besinler arasındadır.

Diyetisyen Sevde Kahraman’dan kırmızı et tüketirken dikkat edilmesi gereken önemli birkaç beslenme önerisi ;

Sabah kahvaltıları mümkün olduğunca hafif ve sağlıklı olmalıdır. Tam buğday veya çavdar ekmeğin yanında beyaz peynir, bol yeşillik, domates, salatalık ve açık siyah çay veya bitki çayı ile yapılan kahvaltı yaşanacak bir bayram günü için daha dengeli bir başlangıç olacaktır.

Günlük düzen bayramda değiştirilmemeli ve öğün atlanmamalıdır. Bayram ziyaretlerine aç olarak gidilmemeli, gidilen yerdeki ikramların miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir.

Günde bir öğün et yemeği varsa diğer öğünde daha hafif olan sebze yemeği yoğurt ikilisi tercih edilebilir. Tercihen et yemekleri öğlen öğününde olmalıdır. Böylelikle kırmızı etin hem porsiyon kontrolü sağlanır hem de sindirimi kolay olur. Et yemeklerinin yanına salata unutulmamalıdır.

Kırmızı etin sindirimi diğer besinlere göre daha zordur. Yeni kesilmiş hayvanların etleri dinlendirilmiş etlerden çok daha serttir. Etler dinlendirilmeden pişirildiğinde sindirim süresi uzar ve başta hazımsızlık olmak üzere mide-bağırsak problemleri  yaşanabilir.

Özellikle mide ve bağırsak problemi var olan bireyler, etleri 24 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketmelidir. Böylece et hem daha yumuşak hem de lezzetli olur, sindirimi kolaylaşır. Etin sindirimini daha da kolaylaştırmak için kekik, defne yaprağı, nane başta olmak üzere, çeşitli baharatlar kullanılabilir. Tuz yerine çeşitli baharatlar tercih edilmesi avantaj sağlayacaktır.

Et pişirilirken kızartma yöntemi tercih edilmemelidir. Haşlama, fırınlama, ızgara, buharda pişirme sağlıklı yöntemlerdir. Etin suyu dökülmemeli ve pişirilirken kapağı sıkça açılmamalıdır ki vitamin kaybı yaşanmasın.

Sakatatlar ise kolesterolün ve doymuş yağın çok daha yüksek olduğu bir gruptur. Kalp-damar rahatsızlığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, riskli bir sistemik hastalığı olan bireylerin bu gruptaki besinleri tüketmemesi gerekir.

Yürüyüş bayramda da yardımcımız olan bir aktivite olacaktır. Günde 30-40 dakika orta tempoda yapılan yürüyüşler hazımsızlık ve benzeri rahatsızlıkları ortadan kaldıracaktır.

Yeterli düzeyde su içmeye özen gösterilmelidir.

Etlerin depolanmasında ise bazı noktalara dikkat edilmelidir. Etler tüketilecek miktarda porsiyonlanıp soğutucularda bu şekilde saklanmalıdır. Çünkü çözdürülmüş etler bakteriyel riskin önlenmesi açısından tekrar dondurulmamalıdır. Donmuş et çözdürülecekse, buzdolabının iç kısmında veya akan musluk suyu altında çözdürülmelidir.

Kurban bayramı’nın ruhunda ise paylaşmak vardır. Komşularımız ve ekonomik durumu iyi olmayan çevremiz ile paylaşacağımız ve böylece bolluğa erişeceğimiz bir güzel bayram olsun bu bayram.
Sevdiklerinizle mutlu nice nice bayramlar ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

[vc_cta h2=”Yazar : Diyetisyen Sevde Kahraman ” txt_align=”center” style=”flat” color=”pink” css_animation=”top-to-bottom”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]

mail-grubu