www.diyetisyenstore.com

diyetisyen-rehberi-reklamBULAŞICI HASTALIK RİSKİNE DİKKAT !

İlk dikkat edilmesi gereken şey  veteriner kontrolü olmayan ve uygun şartlarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan tüberküloz, tenya, salmonella, şarbon  vb. bulaşma riski yüksek olduğu için sağlıklı hayvanların uygun koşullarda kesilmesine dikkat edilmelidir.

  • ETLER KESİMDEN SONRA 24 SAAT DİNLENDİRİLMELİ

Genellikle bayramda kesilen kurbanların etleri , kesildikten birkaç saat sonra hemen tüketilir. Ancak hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimden sonra 24 saat içinde ölür ve yeni kesilen et ölüm sertliği adı verilen sertliği hemen kaybetmez.

Etleri kesimden sonra mümkün olduğunca ne kadar bekletilirse daha lezzetli ve yumuşak olmanın yanı sıra hem daha kolay pişer hem de daha kolay sindirilir.

  • ETLERİ BUZDOLABINDA UYGUN KOŞULLARDA SAKLADIĞINIZA DİKKAT EDİN

Etleri büyük parçalar halinde saklamaktan sakının. Küçük parçalar halinde, temiz buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık yani bir yemeklik ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında ve ya derin dondurucuda saklanmalıdır.

Bu şekilde hazırlanan etler buzlukta ( -2oC) birkaç hafta, derin dondurucuda ise ( -18oC) birkaç ay saklanabilir.

  • DONDURDUĞUNUZ ETİ ÇIKARTIRKEN DİKKAT

Buzlukta ve ya dondurucuda olan eti ilk olarak buzdolabının alt bölmesinde bekletin. Çabuk çözülmesi istenilen etin direkt kalorifer, soba üzerinde çözdürme ve ya oda sıcaklığında bekletmek sakıncalı yöntemlerdir. Etin dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı mikroorganizmaların üremesine sebep olabileceğinden, çözünen etler hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

  • DAİMA TERCİHİNİZ KIZARTMA DEĞİL HAŞLAMA OLSUN

Izgara, fırına atma ya da haşlama yöntemlerini tercih edin. Yağ eklemekten kaçının!       Çünkü zaten et yağ bakımından zengin bir besin olduğu için, pişirirken ekstradan yağ eklenmesine gerek yoktur.

  • DEMİR EMİLİMİNİ ARTTIRMAK İÇİN YEŞİLLİKLER SİZE EŞLİK ETSİN

Etin içinde bol bol bulunan demirin emiliminin arttırılması için özellikle C ve E vitaminleri yönünden zengin olan marul,kıvırcık,maydanoz,roka ile hazırlanan salatalar sofranızdan eksik olmasın.

  • MANGAL YAPARKEN ETİ ÇOK KIZARTMAMAYA DİKKAT EDİN

Etin ateşe çok yakın tutmayın,  yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Aynı zamanda kömürleşecek kadar kızartmayın, kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır.

  • KANSIZLIK PROBLEMİNİZ VARSA ETİN YANINDA YOĞURT TÜKETMEYİ UNUTMAYIN

Özellikle kansızlık problemi olanlar etin bol bol tüketileceği bu günde 1-2 bardak süt ve ya yoğurt tüketmeyi ihmal etmemeliler.

  • DİYETİNİZE SADIK KALMAZSANIZ ET TÜKETİMİ HASTALIĞINIZI TETİKLEYEBİLİR

Diyabetliler, kalp hastaları,yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar tedavilerini bozmamalıdır. Etin içeriğinde bulunan doymamış yağlar aşırı miktarlarda tüketilmesi sonucu kan yağlarının yükselmesine neden olur. Bu  kalp-damar hastalıklarını tetikler. Etin içeriğinde bulunan yükse demir miktarından dolayı idrarla kalsiyum atımı gözlenir. Bu da böbrek taşlarının oluşum riskini arttırır. Yine aynı şekilde aşırı et tüketilmesi sonucu tansiyon yükselmesi, şişmanlık, gut hastalığı ve diyabet gözlenebilir.

  • GEÇ SAATLERDE ET TÜKETMEYİN

eda çanlıGün içerisinde tüketildiğinde metabolizma daha hızlı çalıştığı için hazım kolay olur. O yüzden tüketimin öğle öğününe denk gelmesine dikkat edin. Ayrıca bayramda ara öğün, besin çeşitliliği ve su tüketimi ihmal edilmemelidir.

Yazar : Eda ÇANLI
edacanli@outlook.com

mail-grubu