www.diyetisyenstore.com

ÇOCUKLUKTAN GELEN HATALI BESLENME ALIŞKANLIKLARI

Çocukluktan süregelen ve bilinçaltımıza yer etmiş bazı davranışlar zamanla alışkanlığımız haline gelip ilerde kilo problemine sebep olmaktadır.Bu problemleri sıralayacak olursak ;

-Mesela bebeklikten başlayan bir durum olan, ebeveynlerin bir an önce yedirmek için arka arkaya verdikleri lokmaların ilerde çocukların hızlı yeme alışkanlığına neden olacaktır.

-Temel alışkanlık gerektiren, okul çağındaki çocuklara kesinlikle kahvaltı alışkanlığı benimsetilmelidir.Aksi takdirde okulda geç saatlerde ve kalorisi yüksek, kalitesiz ürünler  tüketmeleri gün içinde enerjilerin düşmesine, kilo artışına, vitaminsizlik gibi rahatsızlıkların çıkmasına sebep olacaktır.

-Yanlış gıdaları ( kola, fast-food gibi) ödül olarak vermek çocukta bu ürünleri sevme isteğini uyandırır ve nadir  olarak yediği içinde ulaşılmaz olarak görmesine daha çok yemek istemesine neden kılacaktır.

-Yine sevmediği bir besini şart koşarak yedirmeniz her sevmediği yiyeceği karşılık bekleyerek yemesine ve eğer bu koşul sağlanmaz ise de ilerde tamamen hayatından çıkartmasına sebep olacaktır. Burada ısrarcı olma konusunda bir süre ilgisiz kalın, ola ki bu durum halen devam ediyorsa sevdiği bir besinle harmanlayın.(mesele patates püresine kereviz eklemek gibi)

-Çocuğunuzu şart koşarak yönlendirmek yerine, olması gerekeni açık bir ifade ile söylemek doğru-yanlışı ayırt etmesine yardımcı olacaktır. Mesela sınavından yüksek not alırsan seni hamburger yedirmeye götürürüm yerine yatmadan önce süt içmen seni hastalıklardan uzak kalmanı ve daha güçlü olmanı sağlar demek çocuğun alışkanlıklarına olumluluk katar.

– Bir başka çocukla yeme konusunda ya da kilosu ile karşılaştırmak-yarıştırmak yine psikoloji durumunu etkileyerek ya daha fazla yemesine yada cok az yemesine neden olacaktır.

-Yemeğe kadar açıkan çocuklara sofraya tok oturtmamak için,  bekletilmesi ve  bir şey yedirilmemesi kan şekerinin düşmesine ve bir sonraki öğünde fazla tüketmesini sebep olur.Meyve, badem, süt gibi ufak bir atıştırma ile geçiştirmek bir süreliğine tok tutar  ve yemekte abartıya kaçmaz.

-Tabağındakileri bitirmesi için ısrar etmek ve hatta ‘arkandan ağlar’ gibi cümlelerle psikolojik baskıda bulunmak, çocuğa daha doymadığını, tok olmasına rağmen yemesi gerektiğini sinyalini verir ve yeme isteğini uyandırır.

-Eve alınan abur cuburlarıda belli bir süre sonra alışkanlık haline gelecek, sürekli tüketmek isteyeceklerdir.Eğer hayatı boyuncada  bu alışkanlıkları sürdürürlerse, düzensiz besleneceklerdir.Bu durumda gerek kilo olsun gerekse hastalık yada rahatsızlıkların her geçen gün artmasına etmen olacaktır.

[vc_cta h2=”Yazar : Diyetisyen Perihan Koca ” txt_align=”center” style=”flat” color=”pink” css_animation=”top-to-bottom”]Sitemizde ilan veya Yazı yayınlamak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]

mail-grubu